Békéscsabán ismertette Benkő Tibor miniszter a Zrínyi 2026 programot
2019. október 31. 17:00

A legnagyobb érték a béke és a biztonság, illetve ennek megőrzése – hangsúlyozta Benkő Tibor. A miniszter hozzátette: a Zrínyi 2026 az elmúlt 25 év legnagyobb, legkomplexebb és legátfogóbb honvédelmi programja. A tárcavezető – Takács Árpád kormánymegbízott meghívására – a Békés Megyei Védelmi Bizottság és a Békés Megyei Államigazgatási Kollégium összevont ülésén ismertette a program részleteit.
A honvédelem nemzeti ügy, minden magyar állampolgárnak kötelessége és feladata – emelte ki Benkő Tibor. Mindannyiunk felelőssége, hogy teszünk-e annak érdekében, hogy ezt a békét és biztonságot, amelyben élünk, a jövőben meg tudjuk tartani – egészítette ki a miniszter, majd elmondta: Magyarország ma a legbiztonságosabb országok egyike.
A tárcavezető ismertette a megváltozott biztonságpolitikai helyzetet, a globális terrorizmus térhódítását, a Nyugat-Balkán instabilitását, az ukrán-orosz konfliktust, az illegális migrációt, a hibrid hadviselés megjelenését, valamint a kibertérben zajló hadműveleteket, amelyek immár hasonló pusztítási kapacitással bírnak, mint a hagyományos hadviselési formák. Benkő Tibor elmondta: a kormánynak választ kellett találnia az új kihívásokra, ezért hirdette meg azt a programot, amelynek megvalósításával a Magyar Honvédség a térség meghatározó, a 21. század minden kihívására reagálni tudó, lojális katonákból álló, a legkorszerűbb technikával felszerelt haderejévé válik.
A tárcavezető hangsúlyozta: a katonák soha nem várják a háborút, fő feladatuk a béke fenntartása, megőrzése. Éppen ezért teljesít szolgálatot négy földrész 14 országában évente mintegy kétezer magyar katona a különböző missziókban – közölte.

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program középpontjában a katona, az ember áll, ezért dolgoztuk ki azt a katonai életpályamodellt, amelynek szerves része a folyamatos illetményemelés, az egészségkárosodási ellátás rendszere, valamint a lakhatási támogatás – hívta fel a figyelmet a miniszter. A katonák a legújabb, legmodernebb felszerelést kapják, köztük a program részeként újra elindított hazai fegyvergyártás termékeit – tette hozzá. Benkő Tibor szólt arról is, hogy már 10 ezer Kiskunfélegyházán előállított lőfegyvert használ a honvédség. A technikai modernizáció kapcsán a tárcavezető kifejtette: az új beszerzések minden esetben a magyar katonák igényei szerint történnek.
A program keretében a Magyar Honvédség két Airbus A319 típusú többcélú csapatszállító repülőgépet, 20 Airbus H145M könnyű többcélú szállító helikoptert és 16 Airbus H22m közepes többcélú szállító helikoptert is beszerzett, amelyek a következő években folyamatosan állnak hadrendbe.

Benkő Tibor kiemelte: a tárca mindent megtesz a fiatalok megszólításának érdekében. Ezért vezettük be a diákoknak szóló ösztöndíjrendszert, szervezünk honvédelmi táborokat, működtetjük a Honvédelmi Sportszövetséget, a Honvéd Kadét Programot, valamint fejlesztjük tovább a honvéd középiskolai rendszert – egészítette ki. Míg 2010-ben összesen 17 tartalékos katonája volt a Magyar Honvédségnek, ma már 9 ezren szolgálják a hazát ebben a formában – ismertette a miniszter. A cél az, hogy járásonként egy-egy század, megyénként pedig egy zászlóalj önkéntes területvédelmi tartalékos álljon rendelkezésre – mondta Benkő Tibor.
A tárcavezető a haderőfejlesztés kapcsán szólt az Airbus gyulai beruházásáról is. Kiemelte: foglalkoztatáspolitikai szempontból is jelentős és gazdaságélénkítő hatással lesz Békés megyére.

A kormány a gyulai Airbus beruházást a közelmúltban nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánította és a megvalósítással kapcsolatos hatósági eljárások koordinálására a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelölte ki.
A jövő sikeres nemzeteit nemcsak a megtermelt GDP határozza meg, hanem az is, hogy képesek az ország és az állampolgárok biztonságát szavatolni, megvédeni – hangsúlyozta Takács Árpád. A kormánymegbízott kifejtette: Magyarország Kormánya az elmúlt kilenc ében számos olyan intézkedést hozott, amelyek az ország, az állampolgárok biztonságát szolgálják.
Takács Árpád egy 1939-ig gyártott 35 M. típusú magyar gyártmányú szuronyt ajándékozott Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, aki katonaszokáshoz híven egy dedikált érmével viszonozta az ajándékot.Ügyintézés