Békéscsabai összefogás menti meg az István Malmot
2019. május 29. 15:00

Békéscsabai összefogás menti meg az István Malmot

Az építész kamara bevonásával szakértői csoport létrehozását kezdeményeztük az István Malom megmentéséért – jelentette be Takács Árpád azzal kapcsolatban, hogy jelenleg folyamatban van az épület tűzvizsgálati eljárása, illetve az életveszély elhárítása.

A Békés megyei kormánymegbízott hozzátette: a tulajdonosok akaratával egybeeső elsődleges cél az épület szerkezetének mihamarabbi megerősítése. Erről az illeszkedés vizsgálata témakörében a Békés Megyei Építész Kamarával közösen rendezett szakmai képzésen esett szó a megyei kormányhivatalban. A fórummal egybekötött képzésen a kamara szakmagyakorlói, a települési önkormányzatok főépítészei, valamint az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági területen feladatot ellátó munkatársak vettek részt.
Mára bebizonyosodott, hogy a Békés Megyei Építész Kamarával 2017. október 6-án kötött együttműködési megállapodás mindkét fél számára előnyös, az élet valós problémáira valós válaszokat szolgáltat – hangsúlyozta Takács Árpád. A kormánymegbízott elmondta: az együttműködési megállapodás alapvető célja az volt, hogy a szakma gyakorlói a tervezők, építészmérnökök naprakész jogszabályi ismeretekkel rendelkezzenek, és ezáltal a tervezési, kivitelezési, műszaki ellenőrzési, szakértői tevékenység ellátását, az egységes jogalkalmazás kialakítását segíteni tudja a kormányhivatal. Tavaly a kamarával közösen rendezett építésügyi fórumon a lakóépületek építésének egyszerű bejelentésére vonatkozó szabályozást járták körül a résztvevők, de történelmi pillanat részesei lehettünk, amikor a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve a Békés Megyei Építész Kamarával ültünk egy asztalhoz az építésügyi hatósági engedélyezési eljárások, valamint az építésfelügyeleti hatósági ellenőrzések során tapasztalt gyakorlati problémák megbeszélése érdekében – tette hozzá a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.
Az illeszkedés alapja, hogy az adott épület belesimuljon a környezetébe. Magáról az illeszkedésről sajnos nagyon kevés szó esik, holott nagyon fontos – nyomatékosította Fajzi Tamás. A békéscsabai István Malom a csabaiak szívéhez illeszkedik leginkább, ezért is fontos a megmentése – csatlakozott Takács Árpád kormánymegbízott gondolataihoz a Békés Megyei Építész Kamara elnöke.
Három „szellem” alakít egy épületet: a hely szelleme, a kor szelleme, és az alkotók (megbízó és tervező) szelleme – idézte Pogány Frigyes építész, művészettörténész gondolatait Körmendy Imre Palóczi-díjas építész, a Magyar Urbanisztikai tiszteletbeli elnöke. A város: lakóinak kollektív önarcképe – hívta segítségül Forgács Éva gondolatait a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kar Településépítészeti Tanszéke nyugalmazott tudományos munkatársa.

Gömöri Beatrix, a Békés Megyei Kormányhivatal állami főépítésze A polgármester, főépítész jogszabályban foglalt feladatai a településkép védelme érdekében címmel tartott előadást, Juhász Anikó építésügyi szakügyintéző az illeszkedés vizsgálat jogszabályi hátteréről szólt. Torma Gyöngyi építész, településtervező Az illeszkedés kérdései a településtervezés során címmel tartott előadást.

 
Ügyintézés