Az agrárexport bővítési lehetőségeiről tanácskoztak a kormányhivatalban
2021. május 13. 16:09

A következő hétéves uniós költségvetési ciklusban 4265 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar vidék, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére. A kormány döntésének köszönhetően megháromszorozódott a vidékfejlesztésre fordítható összeg nagysága – hangsúlyozta dr. Bencsik Dávid helyettes államtitkár Békéscsabán.
Az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára országjáró körútja során, Baranyát követően csütörtökön Békés megyébe látogatott, ahol az agrárium és a meghatározó élelmiszeripari-feldolgozó cégek képviselőivel, a gazdatársadalom érdekképviseleti szerveinek vezetőivel egyaránt találkozott, tanácskozott a kormányhivatalban. A látogatás célja, hogy minél szélesebb körben feltárja az ország, sőt az egész Kárpát-medence agrárképességeit, exportlehetőségeit.
A közös agrárpolitika (KAP) vidékfejlesztési pillérén keresztül érkező források mellé 2021-től a kormány – a korábbi évek 17,5 százalékos támogatása helyett – az EU-ban adható legmagasabb mértékű nemzeti társfinanszírozást, 80 százalékot biztosít – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár. Dr. Bencsik Dávid kifejtette: a jövedelempótló támogatások révén további 3272 milliárd forint segíti a hazai mezőgazdasági szereplőket, tehát összesen 7537 milliárd forint áll az ágazat rendelkezésére az elkövetkezendő időszakban.
A helyettes államtitkár az EU és a Dél-amerikai Közös Piac szabadkereskedelmi megállapodás hatásairól beszélve kiemelte: az unió mezőgazdasági pozíciói minden bizonnyal gyengülni fognak. Jelentős kereskedelmi lehetőségek rejlenek viszont Kína és Közép-Kelet Európa dinamikusan bővülő együttműködésében. Az EU-n kívüli harmadik országokkal folytatott magyar agrár-külkereskedelmi export tavaly 8 százalékkal emelkedett, Magyarország jelenleg is a világ három legnagyobb vetőmagexportőr országának egyike. A meglévő piacok megerősítése mellett az újak felkutatása, kiépítése, az agrárexport dinamizálása sürgető és alapvető nemzeti érdek. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy növeljük a magyar agrár- és élelmiszeripar kivitelét. Hazánk egyetlen régiója sem maradhat ki az agrárexport lehetőségeiből, Békés megye az agrárium megújításának nyertese lehet – húzta alá dr. Bencsik Dávid.
Békés a jó termőföld, s az országszerte híres, szorgalmas, dolgos gazdák hazája. A Békés Megyei Kormányhivatal stratégiai partnerként tekint az életet adó kenyérgabonát termelő gazdatársadalomra – emelte ki köszöntőjében Takács Árpád. A kormánymegbízott elmondta: a megyei gazdálkodók tavaly 440 ezer hektár termőterület után rekordösszegű, 59,5 milliárd forint agrártámogatásban részesültek. További jelentős összegek érkeztek az agrárium megyei szereplőihez a kistermelői átalánytámogatás, valamint a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása jogcímeken is. A tavaly benyújtott mintegy 14 ezer egységes kérelmet alapul véve, idén is jó ütemben haladnak az érintettek a kérelmek benyújtásával, hiszen eddig az igénylések 90 százaléka érkezett meg – tette hozzá Takács Árpád.
Nemesi Pál, a Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: a gazdaságfejlesztés érdekében rendkívül fontos a versenyképesség növelése. Az Agrárminisztériummal közösen 600 milliárdos élelmiszeripari fejlesztési koncepció kidolgozásán munkálkodunk, ha ehhez hozzáadjuk a vízgazdálkodásra, öntözésfejlesztésre rendelkezésre álló összeget, elmondható hogy több mint ezermilliárdos fejlesztési forrás fog rendelkezésre állni a közeljövőben – hangsúlyozta a kormánybiztos.
A magyar agrárium a világgazdaságban nagyhatalom, komoly tényező, ezen belül Békés megye megkerülhetetlen. A magas színvonalú termelés mellett legalább ennyire fontos az értékesítés megszervezése is. A mezőgazdasági termelő cégeknek a sikeres export érdekében össze kell hangolniuk tevékenységüket a külgazdasági kapcsolatok szervezőivel. Köszönet, hogy az Agrárminisztérium a nemzetközi kapcsolatokért felelő helyettes államtitkárság révén mindezt felerősítette, intézményesítette – mondta dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke.
A helyettes államtitkár a Magyar Libamáj Szövetség, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt., a FirtsFarms Hungary Kft., illetve a Merian Foods Élelmiszeripari Kft. képviselőivel is egyeztetett, délután pedig a Gyulahús Kft.-hez is ellátogatott.Ügyintézés