Átadták a foglalkoztatási osztály felújított épületét Orosházán
2022. március 11. 10:00

Két európai uniós forrásból elnyert, összesen több mint 46 millió forint támogatás felhasználásával valósult meg az Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály (Szabadság tér 3.) komplex energetikai korszerűsítése. A beruházást Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Takács Árpád kormánymegbízott és Dávid Zoltán orosházi polgármester adta át csütörtökön.
Kormánymegbízottként is a szívemen viseltem Orosháza sorsát. Mi sem bizonyítja ezt hívebben, mint az a tény, hogy Békéscsabát követően 2013-ban, a megyében másodikként Orosházán nyitotta meg kapuit a kormányablak – hangsúlyozta köszöntőjében Erdős Norbert. Ezért külön öröm számomra, hogy ma jelen lehetek a foglalkoztatási osztály felújított, korszerűsített épületének ünnepélyes átadóján. Meggyőződésem, hogy a megvalósított beruházás és az épületben dolgozó kormánytisztviselők az itt élők érdekeit szolgálják – tette hozzá az Agrárminisztérium, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.
Békés megyében is sikerült megvalósítanunk azt a kormányzati célkitűzést, hogy ugyanannyi új munkahelyet létesítünk, amennyi a koronavírus-járvány miatt megszűnt – utalt a pandémia okozta nehézségekre Takács Árpád. A kormánymegbízott kifejtette: tizenkét esztendővel ezelőtt Békés megyében 27 ezer körül mozgott a regisztrált álláskeresők száma. Köszönhetően a kormány intézkedéseinek, ez a szám 2020 elejére 11 ezer körülire mérséklődött. Aztán a koronavírus-járvánnyal az élet közbeszólt, 2020 júniusára 17 ezerre emelkedett a regisztrált álláskeresők száma.
A kormány hathatós gazdaságvédelmi akciótervének köszönhetően ez a tendencia megfordult, tavaly év végére már újfent 11 ezerre mérséklődött az álláskeresők száma. Az ágazati bértámogatásnak köszönhetően Békés megyében mintegy 4500 munkahelyet tudtunk megtartani. Az Orosházi járásban 133 benyújtott kérelem alapján 700 dolgozó munkahelyének megőrzését 403 millió forinttal támogatta a kormányzat. A csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása révén a megyében 5500 munkahelyet, az Orosházi járásban 41 foglalkoztatónál 1722 munkahelyet tudtunk megőrizni. Az önfoglalkoztatóknak nyújtott kormányzati támogatásoknak köszönhetőn megyeszerte 2526-an, e járásban 318-an őrizhették meg a munkájukat – ismertette az adatokat a kormánymegbízott.
A rendezvény keretében, több mint negyedszázados közszolgálati jogviszonya elismeréseképpen, közelgő nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték Seres Pétert, a foglalkoztatási osztály munkatársát. Az emléklapot és emlékplakettet Erdős Norbert államtitkár, Takács Árpád kormánymegbízott és Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere adta át.
A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében elnyert több mint 35,5 millió forint támogatásból korszerűsítették az épületet. Új hőszigetelt ablakokat, és ajtókat kapott az ingatlan, a homlokzati falfelületet, a lábazatot és a födémet is szigetelték. A beruházás keretében megvalósították a fűtésrendszer korszerűsítését. Egy másik eredményes pályázatnak köszönhetőn, több mint 10 millió forintból az épület energiaellátását segítő napelemes rendszert telepítettek a tetőre.Ügyintézés