Átadták a foglalkoztatási osztály felújított épületét Békésen
2022. március 02. 15:14

Két európai uniós forrásból elnyert, összesen mintegy 50 millió forint támogatás felhasználásával valósították meg a Békési Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály (Békés, Múzeum köz 1.) komplex energetikai korszerűsítését. A beruházást ünnepélyes keretek között Dankó Béla országgyűlési képviselő, Takács Árpád kormánymegbízott és Kálmán Tibor polgármester adta át szerdán.

A Békés Megyei Kormányhivatal szemléletének középpontjában az ember áll: az ügyfél, akinek az ügyét intézik, és az ügyintéző, aki a munkát végzi. Ezért is örömteli az ilyen beruházások megvalósulása, hiszen kollégáink a foglalkoztatási osztályon is az emberek, az álláskeresők ügyeit intézik – hangsúlyozta beszédében Takács Árpád. Tizenkét esztendővel ezelőtt Békés megyében 27 ezer körül mozgott a regisztrált álláskeresők száma. Köszönhetően a kormány intézkedéseinek, ez a szám 2020 elejére 11 ezer körülire mérséklődött. Aztán a koronavírus-járvánnyal az élet közbeszólt, 2020 júniusára 17 ezerre emelkedett a regisztrált álláskeresők száma.
Ez természetesen a kormányhivatal munkatársaitól is szemléletváltást igényelt, hiszen egyszerre kellett működtetnünk a közigazgatást, kezelnünk a koronavírus-járványt, a madárinfluenzát, illetve a sertéspestist és mindent megtennünk a gazdaság élénkítése érdekében. A kormány hathatós gazdaságvédelmi akciótervének köszönhetően a tendencia megfordult, tavaly év végére már újfent 11 ezerre mérséklődött az álláskeresők száma. A részmunkaidős foglalkoztatás támogatásának köszönhetően a megyében 363 munkáltatónál, mintegy 5500 munkavállaló, Békésen 22 foglalkoztatónál 205 dolgozó munkahelyét sikerült megőrizni. Az önfoglalkoztatóknak nyújtott kormányzati támogatásoknak köszönhetőn megyeszerte 2526-an, Békésen több mint kétszázan őrizhették meg a munkájukat – ismertette az adatokat a kormánymegbízott. Az előttünk álló időszakban is kulcsfontosságú lesz a gazdaság működtetése és a munkahelyek megőrzése, a foglalkoztatás növelése és a biztonság – nyomatékosította Takács Árpád.
A Széchenyi 2020 keretében 12,9 milliárd forint pályázati forrás érkezett Békésre. Az külön öröm, hogy 148 sikeres pályázatnak köszönhetően ezen összeg mintegy felét a vállalkozások nyerték el – emelte ki Dankó Béla. Köszönhetően az önkormányzat, a városvezetés töretlen fejlesztési elképzeléseinek Békés folyamatosan fejlődik. A most felújított épület is a várost gazdagítja, összképét javítja – húzta alá az országgyűlési képviselő. Magyarország kormánya hitet tett a munka- és értékalapú társadalom megteremtése mellett, s az elmúlt bő tíz esztendőben visszaadta a munka becsületét. Ma többen dolgoznak, mint bármikor korábban és az emberek megbecsültnek érzik magukat – tette hozzá Dankó Béla.
Örülök annak, hogy a város arculata szempontjából is fontos épület újult meg és a továbbiakban a leghatékonyabban szolgálja a közösséget, a békési embereket. A békési önkormányzat, a város vezetése mindig számíthat az itt dolgozók segítségére – mondott köszönetet a foglalkoztatási osztály munkatársainak is Kálmán Tibor, Békés polgármestere.
A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében elnyert több mint 37 millió forint támogatásból korszerűsítették az épületet. Új hőszigetelt ablakokat, és bejárati ajtót kapott az ingatlan, a homlokzati falfelületet, a lábazatot és a födémet is hőszigetelték. A beruházás keretében megvalósították a fűtésrendszer korszerűsítését, kijavították az épület tetőszerkezetét, felújították a csapadékvíz-elvezető rendszert. Egy másik eredményes pályázatnak köszönhetőn, több mint 11 millió forintból az épület energiaellátását segítő napelemes rendszert telepítettek a tetőre.
Ügyintézés