Áldozatos munka elismerése
2017. szeptember 27. 16:08

Áldozatos munka elismerése
Dr. Bakos Pál, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály főosztályvezetője, 2017. szeptember 20-án Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át a Földművelésügyi Minisztériumban megrendezett ünnepségen.
1961. június 3-án született Csorváson. Általános iskolai tanulmányait Csorváson végezte, majd az Orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumba járt biológia tagozatos osztályba. 1979-ben felvételt nyert az Állatorvostudományi Egyetemre, majd 1984-ben szerezte meg az állatorvos doktori diplomáját cum laude minősítéssel.

Az egyetem után, 1984-ben egy csorvási mezőgazdasági nagyüzemben helyezkedett el, mint üzemi állatorvos. Gyógyító és megelőző munkái során részt vett több mentesítési programban (leptospirózis, Aujeszky-betegség és üzemi szinten malacok fertőző-elhalásos bélgyulladása). Húsz éven keresztül látta el ezt a feladatot szolgáltató állatorvosként, hatósági feladatokkal megbízva. 2004. december 1-jétől a Békés Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomáson kirendeltségvezető hatósági főállatorvosi feladatokat látott el, valamint a Gyulai Húskombinát tevékenységét felügyelte. 2005. július 1-jétől az akkori megyei állomáson járványügyi és állatvédelmi osztályvezetői státuszba került. A járványvédelmi tevékenység mellett speciális szakterülete az élő állatok szállításának állategészségügyi és állatjóléti ellenőrzése. 2010-ben az „Állategészségügyi igazgatás és járványtan szakállatorvosa” diplomát szerezte meg, majd ettől az évtől kezdődően 2015-ig, megyei igazgatóhelyettes főállatorvosként látta el feladatait.

2016. november 3–án Tótkomlóson egy nagylétszámú pulyka állományban helyszíni szemle, klinikai vizsgálat és járványügyi elemző-értékelő munkája során madárinfluenza betegség gyanúját állapította meg. A betegség gyanúja laboratóriumi vizsgálat alapján igazolódott és a betegség hatóságilag megállapításra került. Ez az eset volt az első magyarországi háztáji állományban megállapított madárinfluenza.  A járványok során minden esetben, a Helyi Járványvédelmi Központ vezetője volt. A járványvédelmi végrehajtó és megelőző munkát végezett, valamint annak operatív irányítását látta el. Az eredményes munkának köszönhetően 2017.02.23-tól Békés megye mentessé vált a betegségtől.

Dr. Bakos Pál 2017. szeptember 20-án, a madárinfluenza járvány elleni védekezésben nyújtott áldozatos munkája elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől és Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkártól a Földművelésügyi Minisztériumban rendezett ünnepségen.

Ügyintézés