Agrárudvar született Békéscsabán
2022. március 08. 19:16

Összesen több mint 437 millió forint hazai és uniós forrásból valósult meg a Szabolcs u. 34., a Szerdahelyi u. 2., illetve 2/5. szám alatti ingatlanok átalakítása, fejlesztése és energetikai korszerűsítése. A beruházást dr. Uzsák Katalin és dr. Viski József helyettes államtitkár, Takács Árpád kormánymegbízott, illetve Herczeg Tamás országgyűlési képviselő adta át ünnepélyes keretek között kedden.
Így mostantól – zömében – egy telephelyen találják a meg a gazdálkodók a Békés Megyei Kormányhivatal agrárigazgatási szervezeti egységeit. A továbbiakban ugyanis az Agrárudvarban érhető el az agrárügyi, illetve az agár- és vidékfejlesztést támogató főosztály, valamint az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi főosztály is.
Agrárium nélkül nincs vidék, vidék nélkül nincsen Magyarország – hangsúlyozta dr. Uzsák Katalin. A most megvalósult beruházásnak köszönhetően a jövőben a három főosztály és a gazdálkodók is élvezhetik a centralizált működés előnyeit – emelte ki a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára. A kormány továbbra is elkötelezett a közigazgatás-fejlesztés és a bürokráciacsökkentés ügyében. Ennek jegyében az utóbbi időszakban nagy lendületet kaptak a különböző online-fejlesztések, mesterséges intelligencia pultokat telepítettek a kormányhivatalokba, megkezdte működését az e-bejelentő rendszer. A Közigazgatás-és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program folytatása a Digitális Megújulás Operatív Program. Jelenleg országosan 311 kormányablak és 20 okmányiroda áll az ügyfelek rendelkezésére, de tovább folytatódik a kormányablak-hálózat bővítése. Idén e célra 980 millió forint áll rendelkezésre. Ebből 212 millió forint Békés megyébe érkezik, az eleki és battonyai kormányablak kialakítására – nyomatékosította dr. Uzsák Katalin. Uniós forrásból 2012 óta 500 kormányhivatali ingatlan energetikai korszerűsítése valósult meg 46 milliárd forint értékben. Tavalyelőtt 41, míg tavaly 21 épület korszerűsítése történt meg – tette hozzá a helyettes államtitkár.
Az átmeneti időszakot követő uniós költségvetési ciklusban a magyar kormány anyagi áldozatvállalásának, a nemzeti önrész növelésének köszönhetőn soha nem látott nagyságrendű forrás, mintegy 8000 milliárd forint biztosított a magyar vidék fejlesztésére. Mindez úgy, hogy folytatódott a kedvezőtlen tendencia és az európai uniós agrártámogatások volumene csökkent – hívta fel figyelmet dr. Viski József. A források hatékony felhasználása és az agrárium, a magyar vidék fejlesztése érdekében a közelmúltban Békés megyében is bővítettük a szakterületen tevékenykedő kollégák számát – szólt a létszámfejlesztésről is az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára. Az agrártámogatások rendszere rendkívül összetett, s a szakterületen dolgozó kollégák több ügyféllel dolgoznak, mint az összes többi operatív program együttvéve – fogalmazott a helyettes államtitkár.
A koronavírus okozta világjárvány ellenére a tavalyi a legek éve volt a Békés megyei agrárigazgatásban. A gazdálkodók a legtöbb egységes kérelmet nyújtották be és rekordösszegű, 59 milliárd forint támogatásban részesültek – mondta pohárköszöntőjében Takács Árpád. Az agrárium szereplőivel való együttműködés a Békés Megyei Kormányhivatal esetében koncepcionális kérdés, állapotbeli kötelesség – tette hozzá a kormánymegbízott.
Születésnap és névadó ünnepség a mai. A megvalósított beruházásnak köszönhetően a gazdálkodók a jövőben Békéscsabán, egy helyszínen, a most született Agrárudvarban intézhetik az agrárigazgatással kapcsolatos ügyeiket – hangsúlyozta Herczeg Tamás. Az ország éléskamrájának nevezett Békés megye e beruházással a közigazgatás fejlesztésén túlmenően energetikai és klímavédelmi célokat is szolgál – tudatta az országgyűlési képviselő.
A kormányhivatal a beruházás megvalósítására hazai forrásból bruttó 272 millió, a Környezet- és Energetikai Hatékonysági Operatív Program keretében uniós forrásból több mint 165 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.Ügyintézés