Aggok otthonából agrárpalota, elrajtolt a Magyarok kenyere program
2021. május 20. 17:07

Az eddigi két telephelyről a 21. század kihívásainak mindenben megfelelő korszerű székházba, a Tevan Rezső okleveles építészmérnök tervei alapján 1929-ben épített egykori aggok otthonába, Békéscsabán a Csaba utca 3. szám alatti Bauhaus stílusú felújított ingatlanegyüttesbe költözött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Megyei Igazgatósága és a megyeszékhelyi falugazdász iroda.
Kettős ünnepet ült a NAK megyei igazgatósága csütörtökön, hiszen az ünnepélyes székházavatóval egyidejűleg rendezték meg a Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program Békés megyei nyitórendezvényét is.
Az összefogás és az összetartozás fontosságát hangsúlyozta köszöntő beszédében Jakab István. Az önzetlen segítségnyújtást és az összetartozás érzését nem lehet a mai országhatárokon megállítani – húzta alá az Országgyűlés alelnöke, egy személyben a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke.
Az együttműködés és a szolidaritás a mai nap mottója – méltatta a Magyarok kenyere program lényegét Domokos László. Az idei gyűjtéshez magam is szeretnék hozzájárulni – hívta fel a személyes példa fontosságára a figyelmet az Állami Számvevőszék elnöke.
A Békés Megyei Kormányhivatal négy esztendeje kötött partnerségi szerződést a gazdatársadalom képviseletével, a NAK-kal, illetve a MAGOSZ-szal, s a megállapodás nem a fióknak készült, hanem konkrét cselekvési terveket, tényleges élő együttműködést takar – hangsúlyozta Takács Árpád. A gazdatársadalom előtt megnyitottuk az agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztályt: működtetjük a gyorsinformációs rendszert, valamennyi járásba elvittük az agrárügyi tematikus fórumsorozatot. Mezőhegyesen a műemléki oltalom alatt álló Kantár épületben nyitotta meg kapuit az ország első integrált hatósági és agrárigazgatási központja. A kormányhivatal rendre képviselteti magát az aratási, illetve a betakarítási koordinációs bizottság ülésein, részt veszünk a szántóföldi napokon, kenyérünnepeken.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, a NAK-kal, MAGOSZ-szal, a temesvári, aradi és újvidéki egyetemekkel együtt életre hívtuk a régió egyik meghatározó tudományos fórumát a nemzetközi vidékfejlesztési tudományos konferenciát – szólt az együttműködési megállapodások alapján szervezett közös programokról, rendezvényekről is a kormánymegbízott. A kölcsönös segítségnyújtásnak, az együttműködésnek köszönhetőn is a gazdálkodók által benyújtott egységes kérelmek egyre jobbak és így egyre több forráshoz jutnak az agrárium megyei szereplői. Míg 2018-ban 45 milliárd, tavalyelőtt 49,5, s tavaly már 59,5 milliárd forint támogatásban részesültek a gazdálkodók. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a gazdákkal való együttműködés koncepcionális kérdés, hiszen egy az utunk. Újra kell gondolnunk, újra kell pozícionálnunk Békés megyét, mint lehetőséget, álmot, terméket – tette hozzá Takács Árpád.

A Magyarok kenyere első esztendejében országosan összesen tíz tonna búza gyűlt össze, míg tavaly csak Békés megyéből 106 felajánló 33 tonna kenyérgabonát biztosított a program keretében. Országosan pedig több mint 8500 adakozótól 1100 tonna búza gyűlt össze. Ebből 610 tonna liszt lett, valamint ezen felül 7 millió forint pénzadományt biztosítottak a gazdálkodók, így összesen mintegy 100 ezer rászorulón tudtunk segíteni – vont gyorsmérleget Györffy Balázs. A NAK elnöke azt is elmondta, hogy Békés megyében idén is hat gyűjtőponton fogadják a felajánlásokat.
A föld szeretetét nem lehet megtanulni. Csak az tudja becsülni és értékelni igazán, aki beleszületett ebbe a környezetbe, aki már gyerekkorában felismeri és meglátja benne a szépséget, a föld adta lehetőséget és értéket – idézte Fekete István gondolatait Herczeg Tamás. Használják egészséggel! – fogalmazta meg jókívánságait az új székházzal kapcsolatosan az országgyűlési képviselő.
Jeles nap, jelentős esemény a mai a kamara életében, hiszen az új székházzal új fejezet kezdődik a NAK Békés Megyei Igazgatósága életében. A kor követelményeinek megfelelő színvonalú és felszereltségű székhelyen dolgozhatunk a továbbiakban. A magyar agrárium a világgazdaságban nagyhatalom, komoly tényező, ezen belül Békés megye megkerülhetetlen. A NAK alapfeladata a tagság szolgálata – nyomatékosította dr. Kulcsár László megyei elnök.

Az új székházat a történelmi egyházak jelen lévő képviselői: dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Marti Miklós Nándor református lelkipásztor és Kutyej Pál evangélikus lelkész szentelte fel, áldotta meg.
Ügyintézés