A V4-ek előtt a Békés megyei munkacsoport szakmai tanulmánya
2018. szeptember 26. 13:24

A V4-ek előtt a Békés megyei munkacsoport szakmai tanulmánya

Igazi sikertörténet az idén februárban debütált, Takács Árpád kormánymegbízott által életre hívott „Békés megyei munkahelyek biztonságáért” munkacsoport bő fél esztendős története. A munkacsoport által elkészített 74 oldalas tanulmányt a Visegrádi Együttműködés tagországainak miniszteriális szintű munkavédelmi vezetőivel is ismertette már Dobókői György elnök, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője – derült ki a munkacsoport keddi, hatodik munkaértekezletén.

De nem csak a Várkert Bazárban a nyáron megrendezett nemzetközi fórumon mutatkozott be a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya által is véleményezett tanulmányával, tevékenységével, eredményeivel a munkacsoport. Mára a Pénzügyminisztérium honlapján is megtalálható a „Békés megyei munkahelyek biztonságáért” elnevezésű munkacsoport bemutatkozó anyaga és a szaktárca Munkavédelem és munkabiztonság címmel, negyedévente nyomdafestéket látó periodikájában is terjedelmes írásban adott hírt tevékenységéről a szakmai grémium.
A munkacsoport nem titkolt célja felhívni a nyilvánosság, ezen belül a munkáltatók, munkavállalók és képviselőik figyelmét a biztonságos munkahelyek és a rendezett munkaügyi kapcsolatok kialakításának jelentőségére. Ezen túlmenően a munkavállalói jogtudatosság fejlesztését és a munkahelyek jogbiztonságának elősegítését is zászlajára tűzte a munkacsoport.
A megfogalmazott célok elérése érdekében a munkacsoport a kis és közepes vállalkozások részére a munkabiztonságot növelő javaslatokat fogalmaz meg, a kezdő vállalkozások segítése érdekében munkavédelmi, munkaügyi, tűzvédelmi, környezetvédelmi, iparbiztonsági, információbiztonsági „kisokost” állít össze. Ebben a hatályos jogi szabályok ismertetésétől a napi munkavégzést segítő hasznos tudnivalókig minden információ helyt kap.
Dobókői György elnök azt is bejelentette, hogy a munkacsoport két új taggal bővült: a kis és közepes vállalkozói szférát Botyánszki András vállalkozó, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara delegáltja képviseli, míg a multinacionális vállalati szektor Rekeczki Csaba, a Linamar Hungary Zrt. környezetvédelmi, egészségvédelmi, munkabiztonsági vezetője személyében újabb képviselővel gyarapodott.
Varga István a MUVAPI Kft. ügyvezetője, egy személyben az Országos Munkavédelmi Bizottság tagja hozzászólásában azt nyomatékosította, miszerint a munkavédelmi, munkaügyi, tűzvédelmi, környezetvédelmi, iparbiztonsági információkat kell eljuttatni a vállalkozókhoz, vállalkozásokhoz. A munkacsoport tagja ugyanakkor a Munkavédelmi törvény folyamatban lévő módosítására is felhívta a megjelentek figyelmét.
A munkacsoport tagjai abban állapodtak meg, hogy a következő, október 18-ára tervezett munkaértekezletre valamennyi szakterület képviselője egy, a kis és közepes vállalkozások munkabiztonsággal kapcsolatos ismereteit gyarapító anyagot állít össze. Ez a kötelezően betartandó hatályos jogi szabályozás ismertetését, illetve a hasznos tudnivalókat egyaránt magában foglalja.

 

 
Ügyintézés