A civil szervezeteket tájékoztatta a Miniszterelnökség a kormányhivatalban
2020. szeptember 10. 11:00

A civil élet, közösségi élet, a civilség sohasem öncélú, társadalmi igények állnak mögötte – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Vince Békéscsabán. A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága helyettes államtitkára kifejtette: idén 7,7 milliárd, jövőre már 9,3 milliárd forint áll a civil szervezetek rendelkezésére a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) keretein belül.
A Miniszterelnökség helyettes államtitkársága munkatársai szerdán a Civil infó – NEA 2021 országjáró tájékoztató körútja során Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye után érkeztek a békési megyeszékhelyre, és a civil szféra szereplőit tájékoztatták a nemsokára megnyíló pályázati lehetőségekről. A rendezvényt a Békés Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtokosa, az Egyensúly AE Egyesület szervezte.
Békés megyét meg kell dicsérjük, hiszen tavaly is a legjobban teljesített a NEA kiírásain. A megyében működő 2420 civil szervezetből 629 pályázott és 407 összesen 394 millió forintot nyert – húzta alá Szalay-Bobvroniczky Vince. Október 12-étől egy hónapon keresztül lehet pályázni szakmai programok megvalósítására és működési támogatásra idén a NEA kiírásain. Ehhez a programhoz társul még a Magyar Falu Program részeként működő Falusi Civil Alap 5 milliárd forintja, amely az 5000 lélekszám alatti településeken működő civil szervezeteknek jelent plusz segítséget – tette hozzá a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Szalay-Bobrovniczky Vince szólt arról is, hogy október elején – a tervek szerint – immáron harmadik alkalommal rendezik meg az országos civil véradást.
A civil szervezetek a társadalom azon alapsejtjei, amelyek alulról szerveződő módon, önkéntes alapon a közösség, a közjó szolgálata érdekében tevékenykednek – emelte ki a kormányhivatal Beliczey termében megrendezett tájékoztatón Takács Árpád. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a terem névadója bajczai Beliczey Miklós főispáni kinevezéséig tizennyolc Békés vármegyei egyletnek, egyesületnek volt a tagja, vezető tisztségviselője. Olyan főispán szellemi örökségét visszük tovább, aki széleskörűen részt vállalt, támogatta a civil szervezetek munkáját – hangsúlyozta a kormánymegbízott.
A Békés Megyei Kormányhivatal elefántcsonttorony helyett világítótorony kíván lenni, mert közös a célunk és egy az utunk. A kormányhivatal érti és meghallja a civil szervezetek szavát, ezért is kötöttünk partnerségi szerződést a Civil Szervezetek Szövetségével – tette hozzá Takács Árpád.
Ma Magyarországon több mint 60 ezer civil szervezet működik, tehát minden 150 emberre jut egy civil szervezet. Az 1930-as évek Magyarországán hárommillió ember volt tagja valamilyen civil szervezetnek, vagyis minden harmadik lakos aktív szerepet vállalt az önkéntes közösségi életben – világított rá több érdekes összefüggésre is Herczeg Tamás. Békéscsabán civil referens és civil tanácsnok is segíti a szervezetek munkáját – mutatott rá egy jó gyakorlatra az országgyűlési képviselő.
Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok é Társadalmi Konzultáció Főosztálya vezetője a NEA idei pályázatainak tapasztalatairól, illetve a civil területet érintő jogszabályi változásokról tartott előadást. Dr. Kisida Tamás jogi referens a statisztikai adatok tükrében a civil szervezetek helyzetéről, Furka Ágnes osztályvezető a NEA idei normatív, illetve a jövő évi összevont és egyszerűsített pályázatairól beszélt.Ügyintézés