Murányi Teréz alkotásai a kormányhivatalban
2018. szeptember 27. 16:25

Zsúfolásig megtelt a Békés Megyei Kormányhivatal Derkovits sori főépületének aulája csütörtökön délután a gyomaendrődi születésű Murányi Teréz alkotásaiból rendezett tárlat megnyitóján. A kiállítás hivatali időben október 18-áig tekinthető meg.

A Békés Megyei Kormányhivatal társadalomszervező és kultúraközvetítő szerepkörében tűzte zászlajára a fiatal, tehetséges alkotók támogatását, részükre a bemutatkozási lehetőség biztosítását – hangsúlyozta köszöntőjében Takács Árpád.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott örömének adott hangot, hogy élettel teli igazi közösségi térré alakult a kormányhivatal aulája.
-       „Minden gyermek művész. A gond csak az, hogyan maradjon művész felnőtt korában is.” – idézte méltatásában Pablo Picasso gondolatait Takács Árpád. – Mindannyian voltunk gyerekek, és ezért mindannyiunkban ott lakozik a művész – tette hozzá.

-       A gyomai születésű Murányi Terézt gyermekkorától a képzőművészet jelenléte kísérte. Édesanyja az a Bula Teréz, aki a gyomai Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjtemény gondos őrizőjeként vált ismertté…Visszatérve Murányi Teréz pályájának alakulására, tudnunk kell, hogy ő nem az a típus, aki tíz évesen választ pályát. Gyermekkorában talán még nem álmodik színes tintákkal és akvarellfestékekkel, olyannyira nem, hogy informatikus-könyvtáros szakon szerez diplomát. csak ezután fordul figyelme a festészet felé. A szabadiskolaként és alapfokú művészeti iskolaként egyaránt működő szegedi Szépmíves Céh felnőttoktatásra szakosodott Varga Mátyás csoportjának tagjaként lel olyan tanárokra, mint az ország egyik legjobb régészeti tárgyrajzolójaként nyilvántartott Szűcs Árpád és az egykori Vinkler László tanítvány, a plein air festészet tradícióit folytató B. Tóth Edit. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma művészeti vezetőjét, Novák Attilát szintén mestereinek sorában tudhatjuk…

Festészete feltételezhetően világlátásából fakad. Nem alkotásainak jellege, hanem a festészethez való viszonyulása tűnik nagyon is életigenlőnek, amelyet igazolni látszik egyik kedvenc idézete, amely a L’art pour l’art Társulattól származik: „A legszebb ajándék az élet, amit e Földön adnak át. Ki él, és nem boldog, az téved. ne búsulj hát!” – ismertette Murányi Teréz életútját, alkotói krédóját, s méltatta művészi teljesítményét Gyarmati Gabriella, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze.


Ügyintézés