Megalakul a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Értéktár Bizottság
2021. szeptember 09. 17:16

Nyolcadik alkalommal rendezett közfoglalkoztatási kiállítást csütörtökön a Békés Megyei Kormányhivatal. A megye kilenc járásából 55 település mutatta be a Startmunka Mintaprogram keretében előállított értékeit, termékeit a megyeszékhely főterén. Megalakul a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Értéktár Bizottság – jelentette be a kiállításon Takács Árpád kormánymegbízott.
A Békés Megyei Kormányhivatal – a Belügyminisztérium támogatásával – immáron nyolcadik alkalommal rendezte meg a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítást. A rendezvény szónokai a hit, a kitartás, a közös munka, a közösségépítés, illetve az értékteremtés fontosságát hangsúlyozták.
Emlékezni, tisztelegni és ünnepelni jöttünk. Emlékezni, az új típusú értékteremtő közfoglalkoztatási program országos egyenszilárdságát megteremtő, idén márciusban elhunyt dr. Hoffmann Imre tűzoltó altábornagyra, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárára, akinek mottója a: „Felkészültség, tudás, szív és elhivatottság!” volt – hangsúlyozta köszöntőjében Takács Árpád. Magyarország kormánya tíz esztendővel ezelőtt hívta életre az új típusú, értékteremtő közfoglalkoztatási programot. Ezzel a munka és értékalapú társadalom megteremtése mellett tette le a voksát, lehetőséget, hitet és reményt adott újra a magyar vidéknek. A segélyalapú társadalom zsákutcájából az esélyalapú ösvényre vezette az országot, a bizakodás, a kreativitás és a tenniakarás útjára az önkormányzatokat. Az új típusú közfoglalkoztatási programot a korábbi időszakok hibás döntéseinek produktív kényszere szülte, a kormány eltökélt szándéka a gazdaság fejlesztése és a foglalkoztatási helyzet javítása volt. A magyar vidék mély szendergéséből, Csipkerózsika-álmából új életre ébredt, visszatért gyökereihez, s a hajdanvolt értékekre alapozva – a közfoglalkoztatási programok keretében – mára új értéktár született – folytatta a kormánymegbízott. Tisztelgünk azon települések előtt, amelyek felismerték, megértették az idők szavát, s ünnepeljük közös sikereinket, összetartozásunkat. Békés megye a kincsek, az értékek és a bátrak megyéje és itt a maga helyén mindenki egy kis országépítő. Az értékeinket meg kell őrizni, éppen ezért októberben megalakítjuk a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Értéktár Bizottságot – jelentette be Takács Árpád.
„Elsőnek lenni – ez a fontos. Tenni, mondani, látni valamit, mindenki mást megelőzve – ez a gyönyörűség…” – idézte Mark Twain szavait Réthy Pál. A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára emlékeztetett: Békés megye anno az országban elsőként rendezett közfoglalkoztatási kiállítást, ezzel hagyományt teremtett és az országos közfoglalkoztatási kiállítás alapjait is letette. Az ország munkaképes korú lakosságának 3,3 százaléka él Békés megyében, vagyis a 6 millió 300 ezer 15-64 év közötti lakosból 209 ezren. Míg 2016-ban a megyében havonta átlagosan mintegy tizenöt és félezer ember dolgozott a közfoglalkoztatásban mára ez a szám 6100 körülire mérséklődött. A közfoglalkoztatás értelmes és értékteremtő foglalkoztatási forma. Ezt igazolják a közfoglalkoztatás alapjain létrejött szociális szövetkezetek is – nyomatékosította Réthy Pál.
Az új típusú, értékteremtő közfoglalkoztatási program a kormány sikertörténete. Hit, kitartás és értékteremtés – hangsúlyozta Herczeg Tamás. 2011-ben hazánkban a munkanélküliségi ráta meghaladta a 11 százalékot, s mindösszesen 3,8 millión dolgoztak – emlékeztetett az országgyűlési képviselő. A gazdasági teljesítmény folyamatos javulása hatással van a közfoglalkoztatásra is, ugyanakkor e foglalkoztatási forma továbbra is fontos. Értékeket teremt, becsületet, megbecsülést ad a munkának és önbecsülést a foglalkoztatottaknak. Mert tudjuk: : „A jól elrendelt munka minden gyarapodás talpköve” – idézte Széchenyi István gondolatait Herczeg Tamás.
Idén a megye 75 településéből 62 önkormányzat vesz részt a három elemből (mezőgazdasági, helyi sajátosságokra épülő, illetve szociális) álló járási startmunka mintaprogramban. Ötvenöt település 1093 közfoglalkoztatottnak biztosít munkát a mezőgazdasági, 44 önkormányzat 764 személynek a helyi sajátosságokra épülő, míg 51 település 1189 főnek a szociális programelem keretében. Ezzel párhuzamosan a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében idén a megyében 2737 személy, az országos közfoglalkoztatási programokban mintegy 550 személy jut munkalehetőséghez. Az érintettek 2021-ben a különböző közfoglalkoztatási programokban összesen legkevesebb 6340 személyt foglalkoztatnak, s ehhez a Belügyminisztérium több mint 8 milliárd 900 millió forint támogatást biztosít. Az új típusú, értékteremtő közfoglalkoztatás 2011-es elindulása óta több mint 138,6 milliárd forint érkezett Békés megyébe e programok megvalósítására.
A kormányhivatal kiemelt figyelmet fordít a közfoglalkoztatásból a versenyszférába történő átmenet erősítésére is. Éppen ezért – a közfoglalkoztatási kiállítás népszerűségét és látogatottságát kihasználva – a rendezvény keretében a közfoglalkoztatottak számára állásbörzét is szerveztek, amelyen a megye meghatározó munkáltatói, nyílt munkaerőpiaci szereplői is részt vettek.
A rendezvényen idén második alkalommal adták át a Takács Árpád kormánymegbízott kezdeményezésére, 2019-ben hagyományteremtő szándékkal alapított Békés Megye Értékteremtő Közfoglalkoztatásáért díjakat. Idén Bucsa, Csabacsűd, Csorvás, Ecsegfalva, Gyula, Lőkösháza, Magyarbánhegyes, Szabadkígyós, Újkígyós és Vésztő önkormányzata képviselői vehették át a díjat Takács Árpád kormánymegbízottól és Zalai Mihálytól, a Békés megyei közgyűlés elnökétől.
A megyei közfoglalkoztatási programok koordinálásában végzett kiemelkedő munkájáért ugyancsak a Békés Megye Értékteremtő Közfoglalkoztatásáért díjban részesült Medovarszky Pál, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Közfoglalkoztatási Osztály osztályvezetője.Ügyintézés