Külföldi módszereket tanulmányoztak a megyei foglalkoztatásért
2019. május 30. 10:53

Külföldi módszereket tanulmányoztak a megyei foglalkoztatásért

A Békés Megyei Kormányhivatal és partnerszervezetei európai országokban jól bevált módszereket és gyakorlatokat tanulmányoztak a fiatalok itthoni foglalkoztathatóságának javítása érdekében – mondta dr. Krizsán Anett.

A kormányhivatal igazgatója a „YES (Young Employment Start) európai jó gyakorlatok a fiatalok foglalkoztatásáért” elnevezésű projekt záró konferenciáján elmondta: a Békés Megyei Kormányhivatal 2017 nyarán hazánkban egyedülállóként vállalkozott Erasmus+ nemzetközi mobilitási projektre. Ennek megvalósításában a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület egyaránt segítségére volt az elmúlt két évben – tette hozzá.
Dr. Krizsán Anett közölte: a pályázatnak köszönhetően a szakemberek portugál, spanyol, angol és lengyel gyakorlatokat tanulmányozhattak, amelyek közül számos eszköz alkalmazható Békés megyében is. Többek között a pályaorientáció, a munkaalapú szakképzés, illetve a 30 év alatti munkanélküli fiatalok vállalkozóvá válásának elősegítése – emelte ki.
Az igazgató emlékeztetett: a kormányhivatal Szakképzési Munkacsoportot is életre hívott annak érdekében, hogy Békés megye demográfiai, munkaerőpiaci helyzetét stabilizálja, a fiataloknak szóló képzéseket pedig a térség foglalkoztatási igényeinek a vizsgálatával valósítsa meg.Vozár Márton, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke a projektben való részvételi lehetőség iránt fejezte ki köszönetét, majd hangsúlyozta: a megfelelő munkaerő biztosításához elengedhetetlen a munkáltatók valós igényeinek az ismerete. Napjainkban a szakképzett munkaerő hiányával kell szembesülnünk, ilyet a vállalkozások hazánkban már nagyon hosszú idő óta nem tapasztaltak – egészítette ki.
A szakmai tanácskozáson Verses István, a Tempus Közalapítvány programvezetője az Erasmus+ program munkaerőpiaci integrációban betöltött szerepéről szólt. Az elkészült záró tanulmányra hivatkozva Pántya Imre, a kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője összefoglalta a mobilitási projekt konkrét eredményeit. Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai koordinátora előadásában az iparkamara pályaorientációt és szakképzést érintő szerepéről beszélt. A rendezvény befejezéseként A felnőttképzési intézmények szerepe a fiatal felnőttek sikeres munkavállalóvá történő felkészítésében címmel Czibula Zoltán, az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület igazgatója tartott előadást.
A projekttevékenységek megvalósulását, eredményeit bemutató záró tanulmány ezen a linken érhető el: http://bekes.munka.hu/engine.aspx?page=bekes_yes

 

 
Ügyintézés