Kezet fogott a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesületével a kormányhivatal
2018. október 19. 15:11

Kezet fogott a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesületével a kormányhivatal
Domokos László, a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesülete elnöke, egy személyben az Állami Számvevőszék elnöke, a Költségvetési Tanács tagja és Takács Árpád kormánymegbízott pénteken, – ünnepélyes keretek között – a Békés Megyei Kormányhivatal Derkovits sori főépületében látta el kézjegyével a két szervezet együttműködését szentesítő megállapodást. A parafált együttműködési megállapodás a pénzügyi tudatosság és biztonság erősítését szolgálja.

Azt maga Domokos László, a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesülete elnöke jegyezte meg, hogy Békés megye ismételten az élen jár, hiszen a megyei kormányhivatalok sorában elsőként fogott kezet a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesületével, a lakosság, az állampolgárok pénzügyi tudatossága, biztonsága javítása érdekében.
- A közigazgatás az elmúlt években, alapjaiban változott meg. Szemléletváltásra volt szükség, hiszen a jó állam fogalma 2013 óta azt is jelenti, hogy a közigazgatás van az állampolgárokért, az emberekért, és nem fordítva. Az egységes jogalkalmazás megvalósítása, kialakítása érdekében elsődleges feladatunk volt a jogbiztonság megteremtése, a hatóság reagáló képességének növelése, illetve a nyitott hatóság megvalósítása is. A megye népességmegtartó ereje, képessége javítása érdekében kiemelkedően fontos az együttműködés a szakképzési és felsőoktatási intézményekkel, az önkormányzatokkal, a szakmai szervezetekkel és a civil társadalommal is – hangsúlyozta köszöntő beszédében Takács Árpád.
A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott úgy fogalmazott, hogy a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesületével megkötendő együttműködésnek köszönhetően új dimenzióba kerül megyénkben a lakosság pénzügyi tudatosságra nevelése, javul a pénzügyi kultúra.
Takács Árpád kormánymegbízott arra is felhívta a figyelmet, hogy a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Békés Megyei Szervezete a kormányhivatal hathatós támogatásával indította el „A jövő biztonsága” elnevezésű Társadalombiztosítási Oktatási Mintaprogramot. A program célja a társadalombiztosítás, valamint az öngondoskodás szerepének, jelentőségének széles körű megismertetése a középiskolás fiatalokkal, ugyanakkor nem csak a jövő nemzedékének szól, a szülők, felnőttek számára is hasznos információkat nyújt. A TB-Suli néven emlegetett mintaprogram keretében idén tavasszal valamennyi Békés megyei középfokú oktatási intézmény térítésmentesen megkapta a pénzügyi tudatosság erősítését szolgáló filmeket, amelyekben mások mellett a Magna Cum Laude, de Skaliczki László Újkígyóson élő kézilabda mesteredző, volt szövetségi kapitány is szerepet vállalt.
-  Jó újból itthon lenni, és egy ilyen, közérdeklődésre számot tartó, mindenkit érintő szakmai napon szólni – szólt a hallgatósághoz a pulpitushoz lépv
e Domokos László.

Magyarország egyik legnagyobb szakmai egyesülete, a hét szakosztállyal működő, soraiban mintegy 2 ezer tagot számláló Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesülete elnöke úgy fogalmazott, hogy Békés megye ugyanolyan adottságokkal bír, mint az ország bármely más pontja, viszont fontos, hogy az átlagnál mindig egy kicsit jobban teljesítsünk.
Domokos László a közpénzek felhasználásával kapcsolatosan az ellenőrzés, átláthatóság, elszámoltathatóság fontosságát hangsúlyozta. Mint mondotta, csak ezen követelmények teljesülése és a felelősségteljes, minőségi munkavégzés eredményezhet közbizalmat, ehhez proakítv gondolkodásra van szükség. Ugyanakkor a jó állam, a jó irányítás, illetve a jó közpénzügyek összefüggésrendszeréről is szólt.
Az együttműködés aláírását követő szakmai napon Kovács Tamás, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója egy személyben a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Békés Megyei Egyesülete elnöke „Adótudatosság” címmel tartott előadást. Dávid Ferenc, a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Békés Megyei Egyesülete Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály elnöke „Pénzügyi tudatosság és szociális biztonság” témában tartott tájékoztatót.


 

 

 
Ügyintézés