Együttműködési megállapodás a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségével
2019. március 29. 08:10

Együttműködési megállapodás a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségével
Magyarország közbiztonságának egyik fontos társadalmi pillére a polgárőrség, a kormány stratégiai partnerként kezeli a szervezetet. A Békés Megyei Kormányhivatal történelmet írt, hiszen egyedülálló, példaértékű együttműködési megállapodást kötött a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségével – hangsúlyozta dr. Túrós András az országos szövetség elnöke Békéscsabán.
A Békés Megyei Védelmi Bizottság első féléves rendes ülése keretében írta alá az együttműködési megállapodást Gyarmati Sándor, a megyei szövetség elnöke és Takács Árpád kormánymegbízott.
A polgárőrség társadalmi elfogadottsága jelentős, a speciális civil szervezet lakossági elégedettségi indexe 83 százalék. Ennél is kedvezőbb visszajelzéseket kaptunk az önkormányzati szférától. A tavaly megkérdezett 300 önkormányzat mintegy 95 százaléka pozitívan ítélte meg a polgárőrség tevékenységét – nyomatékosította dr. Túrós András.
Az elnök elmondta: annak köszönhetően, hogy a kormány stratégiai partnerként tekint a polgárőrségre, négy tárcával – a Belügyminisztériummal, a Honvédelmi Minisztériummal, a külterületeken elkövetett jogsértések, bűncselekmények megelőzése, feltárása érdekében az Agrárminisztériummal, de a Miniszterelnökséggel – is együttműködik az Országos Polgárőr Szövetség. A polgárőrség egyik legfontosabb küldetése a közterületi szolgálatellátás, hiszen a felmérések szerint a polgárőrök a lakosság szubjektív biztonságérzetének javításához tudnak a leginkább hozzájárulni, ezzel tudják hatékonyan, alacsony költségigénnyel segíteni a rendőrség munkáját – tette hozzá dr. Túrós András.
Az elmúlt években megváltozott a biztonság fogalma. A biztonság érték, amire figyelnünk kell. Hiszem és vallom, hogy a jövő sikeres nemzeteinek egyik ismérve az lesz, hogy meg tudják-e védeni az értékeiket, biztonságukat – húzta alá köszöntőjében Takács Árpád.

A Békés megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott úgy fogalmazott: a polgárőrség ma az ország egyik legszervezettebb, legelismertebb, legjobban felszerelt és legjobban vezetett civil szervezete. Jelenléte a mindennapokban érzékelhető, látható. A polgárőrök szerepe felértékelődött, hiszen ott vannak a falvakban, a városokban, a rendezvényeken. Segítik, támogatják a lakosságot, az emberek bizalommal fordulnak hozzájuk – emelte ki Takács Árpád.

Békés megye 75 településén 74 polgárőrség működik, szervezetünk mintegy 3 ezer polgárőrt tömörít a megyében. Ezért is fontos számunkra a Békés Megyei Kormányhivatallal kötött együttműködési megállapodás – emelte ki Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége elnöke.
Ügyintézés