A reprodukciós egészég megőrzéséről tanácskoztak a kormányhivatalban
2020. február 06. 17:25

Hazánkban – miként Európában is – a demográfiai helyzet aggasztó. A reprodukciós korban lévők egyre később vállalnak gyermeket – mondta dr. Bártfai György, a Diczfalusy Alapítvány elnöke a Békés Megyei Kormányhivatalban rendezett konferencián.
A Diczfalusy Alapítvány és a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság civil-, egyházi és társadalmi szervezetekkel, felsőoktatási intézményekkel, a Békés Megyei Kormányhivatallal, illetve a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattal is együttműködve indította útjára a „Demográfia és egészségpolitika” elnevezésű konferenciasorozat pedagógusokat felkészítő sorozatát. A rendezvény az ország számos településén járt korábban, de átlépve a határokat a történelmi Magyarország több területét is érintette.
A konferencia legfontosabb célja a magyarság megmaradásának segítése, a nemzet jövőjének megalapozása, a reprodukciós egészségmegőrzés lehetőségeink megismerése és megismertetése segítségével. Éppen ezért csütörtökön a megye biológiatanárait hívták a kormányhivatal Beliczey termébe, ahol – a téma jeles kutatói – a demográfia és a reprodukciós egészég megőrzésének összefüggéseiről tartottak előadásokat.

A Békés Megyei Kormányhivatal fontos küldetésének tekinti a megye demográfiai és foglalkoztatási helyzetének javítását. Ezért – Takács Árpád kormánymegbízott kezdeményezésére – számos együttműködési megállapodást kötöttünk a kamarákkal, szakmai és civil szervezetekkel, alap-, közép és felsőfokú oktatási intézményekkel, de a kormányhivatal „Közös érték az egészség” elnevezésű egészségügyi szűrőprogramja középpontjában is a családok, az emberek állnak – mondta köszöntőjében dr. Rákóczi Attila főigazgató.Magyarországon még mindig nagyon magas az abortuszok száma, a terhességmegszakítás nem születésszabályozás, továbbá az egészséges családtervezést negatívan befolyásoló tényező – hangsúlyozta dr. Bártfai György. Az elmúlt kétszáz évben jelentősen nőtt az első szexuális együttlét és az első gyerekszülés közötti időszak a fiatalok életében. A reprodukciós egészség megőrzése azért is fontos feladat, mert később ennek hiánya lehet az egyik oka, hogy természetes úton ne lehessen gyermeke egy párnak – tette hozzá a Szegedi Tudományegyetem Női Klinika nyugdíjas professzora, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a pedagógusoknak óriási a felelőssége ezen információk eljuttatásában.Divatos a mai világban a jó gyakorlat és a jó példa emlegetése, de ritka az, hogy az államigazgatás szereplői a szűken vett közigazgatási feladataikon túlmenően is tegyenek a közjó érdekében. Ezért is példaértékű a Békés Megyei kormányhivatal hozzáállása a rendezvényhez – emelte ki köszöntőjében dr. Mák Kornél. A társadalom alapsejtje a család, a keresztény kultúra honosította meg az élet szentségét és annak védelmét – húzta alá előadásában a Bács-Kiskun Megyei közgyűlés alelnöke, a konferenciasorozat egyik ötletgazdája és szervezője.Békés megye a hitelesség szószólója, az itt élők ereje a hitelességben rejlik. Az istenadta és megáldotta család a társadalom építő alapköve – nyomatékosította dr. Párducz László, a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke.
Ügyintézés