A kormány megvédi a gazdák érdekeit
2019. április 12. 13:31

 A kormány megvédi a gazdák érdekeit

Sorsdöntő pillanat előtt állunk. Magyarország nem tudja elfogadni a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak csökkentését, mivel ezzel végső soron az élelmiszerárak emelkedését, a választék szűkülését vagy a minőség romlását kockáztatnák. A kormány megvédi a gazdák érdekeit, ezért is hatalmas a tétje a küszöbön álló EP választásnak – hangsúlyozta Győrffy Balázs Szarvason.

 

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Dankó Béla országgyűlési képviselő meghívására érkezett Szarvasra, ahol a gazdafórumra zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a Szarvasi Járási Hivatal földszinti díszterme.
Az elmúlt nyolc évben a magyar mezőgazdaság teljesítménye folyamatosan javult. A növénytermesztés jövedelmezősége 65 százalékkal, az állattenyésztésé 58 százalékkal emelkedett. Az agrárexport értéke 2010 óta több mint felével, 5,8 milliárd euróról 8,7 milliárd euróra nőtt. Elmondhatjuk, hogy európai uniós, és hazai kitekintésben is sikeres, eredményes időszakon vagyunk túl – hangsúlyozta előadásában Győrffy Balázs.

Magyarország Kormánya a mezőgazdaság fellendítéséért 2010-ben szövetséget kötött a gazdatársadalommal és stratégiai partnerségben dolgozik a soraiban 400 ezer tagot számláló és a teljes élelmiszerláncot képviselő Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (MAGOSZ).
A fejlődés alapja a nemzeti érdekek képviselete, Magyarország kormánya sikeresen képviselte a magyar gazdák érdekeit az Európai unióban az előző költségvetési ciklusban. Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági támogatásokra fordítható forrás uniós szinten összességében csökkent, Magyarország kormánya elérte, hogy a hazánkba érkező támogatás 40 százalékkal növekedjen. Ennek köszönhetően a közvetlen támogatások címén évente mintegy 400 milliárd, míg vidékfejlesztésre 160 milliárd állt rendelkezésre a jelenlegi költségvetési ciklusban. Többszörösére emelkedett a gazdák hazai támogatása is, a költségvetés agrártámogatásra fordítható összege idén már meghaladja a 100 milliárd forintot – nyomatékosította Győrffy Balázs. A Vidékfejlesztési Program keretében az év elejéig 180 ezer kérelmet fogadtak be, a rendelkezésre álló 1 300 milliárd forint több mint fele beruházásokra fordítható. Az elmúlt évek fellendülésének köszönhetően ma már 50 ezerrel többen dolgoznak az agrárszektorban, s a legnagyobb bővülés jórészt az egyéni gazdaságoknál és a kisméretű gazdasági szervezeteknél történt. A mezőgazdaság erősödése az élelmiszeriparra is kedvező hatással volt, a hazánkban működő élelmiszeripari cégek 2017-ben már 22 ezer emberrel többet foglalkoztattak, és az ágazatban a nettó keresetek 66 százalékkal emelkedtek – sorolta az eredményeket a NAK országos elnöke.

Győrffy Balázs a birtokpolitikai vívmányokról, az élelmiszerbiztonság kérdéseiről, a talajgenerátoros és jégkármérséklő rendszer működtetéséről, a modernizáció fontosságáról, illetve az öntözésfejlesztési programról is szólt előadásában. Ez utóbbiról kifejtette: a kormányzat 2020 és 2030 között évi 17 milliárd, az összesen 170 milliárd forint plusz forrást biztosít az öntözéshez kapcsolódó állami vízgazdálkodási főművek fejlesztésére, 2024-ig 100 ezer hektárral növeli az öntözésbe vonható területek nagysággát, illetve egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a gazdálkodóknak a vízkivételezéshez szükséges engedélyek megszerzését.
 
Fontos, hogy meg tudjuk védeni a megyei gazdák vízióit annak érdekében, hogy Békés megye élhető, szerethető megye legyen. Ez az agrártársadalom, a mezőgazdasági szektorral való szoros együttműködés nélkül elképzelhetetlen. Április 9-ével nyílt meg az egységes kérelmek benyújtásának lehetősége, tavaly ezen a jogcímen 15 ezer Békés megyei gazdálkodó, 436 ezer hektár után, 36 milliárd forint támogatásban részesült – húzta alá köszöntőjében Takács Árpád kormánymegbízott.
 
A házigazda tisztét betöltő Dankó Béla országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, fontos, hogy a gazdatársadalom is megtudja, mi várható az EU-ban, mi a tétje a választásoknak. A kérdés az, hogy megoldásokat kínál, vagy újabb problémákat generál a gazdáknak a brüsszeli bürokrácia.Dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke – egyebek mellett – az öntözésfejlesztési program fontossága mellett érvelt, hiszen ez mára létkérdéssé vált.

 
Ügyintézés