Mentőcsoportok gyakoroltak Gyomaendrődön
2016. március 08. 21:36

Mentőcsoportok gyakoroltak Gyomaendrődön
Terepgyakorlat a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezésében

2016. március 5-én a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezésében felkészítést és terepgyakorlatot tartott néhány Békés megyében működő önkéntes mentőcsoport kutatási komponense.

Az elméleti felkészítésnek a Gyomaendrődi Járási Hivatal díszterme adott otthont. A délelőtti megnyitón Dr. Pacsika György járási hivatalvezető köszöntötte a gyakorlat résztvevőit, és megköszönte az önkénteseknek az állampolgárok biztonságának növelése érdekében kifejtett munkájukat. Ezt követően a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, Haskó György tűzoltó alezredes ismertette a felkészítés és gyakorlat célját, majd Majoros Zsolt tűzoltó alezredes, a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője mondta el a végrehajtásra tervezett feladatokat. Az elméleti felkészítés keretén belül a kirendeltség felkérésére a Szarvasi Rendőrkapitányság vezetője, Oltyán Sándor rendőr ezredes tartott előadást az eltűnt személyek keresésével, kutatásával kapcsolatos jogszabályi környezetről, és a rendőrség, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv és az önkéntes mentőszervezetek közötti együttműködés helyi szintű tapasztalatairól.

A gyakorlat feltételezése szerint március 4-én délután Gyomaendrőd térségében lokálisan húsz-harminc milliméteres csapadékmennyiséggel járó vihar söpört végig, melyet 100-110 km/órás széllökések kísértek. A Bethlen Gábor Szakképző Iskola körösladányi úti telephelyén másnap hajnalban a „hetesi szolgálatot” teljesítő diákok megkezdték a telepen a napi rutin szerinti elfoglaltságukat - az állatok etetését, takarmány előkészítését - miközben a vihar újból felerősödött. A vihart követően azonnal a telepre indul a tangazdaság vezetője, aki a telephely szociális helyiségeiben a diákokat nem találta. A gépműhelyben dolgozó iskolai alkalmazottól azt az információt kapta, hogy a diákok a napi feladatokat megkezdték, azt követően nem látta őket. Mivel a telephely északi részén található könnyűszerkezetes mezőgazdasági ingatlanokon jelentős viharkár volt tapasztalható, így a telepvezető bejelentést tett hat diák eltűnéséről. Az eltűnt tanulók felkutatásához a hivatásos erők mellett speciális szakfeladatok végrehajtására is szükség volt, így a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén megalakított önkéntes mentőszervezetek alkalmazására is sor került.

A feltételezésnek megfelelően a gyakorlat keretén belül az eltűnt személyek keresését hajtották végre sikerrel  a gyomaendrődi járás Vidra Mentőcsoportjának, a szarvasi járás Körös-Kondor Mentőcsoportjának, a békési járás Titán Mentőcsoportjának, valamint a megyei rendeltetésű Körös Mentőcsoportnak a kutyás kutatói. Mindezzel párhuzamosan a Vidra és Körös Mentőcsoport egy-egy drónnal is felderítést végzett a területen, mely fontos információkkal szolgált a kárhelyszín átvizsgálásához.

A gyakorlat végén az elvégzett feladatokat megfelelőre értékelte Haskó György tűzoltó alezredes, rávilágított a gyakorlat tanulságaira, és végül megköszönte az önkénteseknek az állampolgárok biztonságának növelése érdekében végzett áldozatos munkát.

A fotókat Ambruzs-Szabó József készítette.


Ügyintézés