Miniszteri látogatás Mezőberényben
2016. szeptember 19. 11:31

Miniszteri látogatás Mezőberényben
Dr. Fazekas Sándor Miniszter fővédnökségével rendezték meg a hétvégén a VI. Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivált.

Az utóbbi időben gyakran halljuk, hogy a magyarok, - így a berényiek - egyik kedvenc étele a töltött káposzta. Mezőberényben 2016. szeptember 17-én, immár hatodik alkalommal meg is kóstolhatták a városba látogatók e finomságot, különböző ízesítéssel elkészítve.

A borúsnak induló, mégis napossá váló napon a Városi Liget egész területét elfoglalták azok a főzőcsapatok, akik beneveztek a versenyre vagy csak baráti, munkahelyi csapattal települtek ki. Voltak, akik egész korán kezdték főzni az előző este előkészített káposztát, dekoráltak, hangulatossá varázsolták a kapott területüket. Minden évben jól látható jelek mutatják, milyen beállítottságú, milyen területről érkezett csapat áll az üst mögött, főz a sátor alatt.

Az idei rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és vállalta a fővédnöki szerepet. Siklósi István polgármester és Szekeres Józsefné alpolgármester a Városháza dísztermében fogadta a vendéget és mutatta be az épületet valamint a dísztermet, melyre méltán büszke a város. A kitérő után a fesztivál helyszínén Dr. Csarnai Judit Békési Járási Hivatal Hivatalvezetője, Zalai Mihály Békés Megyei Közgyűlés elnöke, Hoffmann Dániel Baráti Egylet Mezőberényért elnöke és Siklósi István polgármester köszöntötték a fesztivál részvevőit. Dr. Fazekas Sándor megnyitójában elmondta, hogy Mezőberényt az Alföld egyik legszebb településének tartja, s kifejtette, mennyire fontosak ezek a rendezvények egy város életében, gazdagítva a közösséget. Siklósi István polgármester a helyi kezdeményezések jelentőségét emelte ki azzal: mivé lehet egy közösség által kitalált, elindított és megvalósított fesztivál. Hoffmann Dániel egyesületi elnök a BEM elmúlt 30 évéről, a hagyományteremtésről szólt. Zalai Mihály a Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében hivatalosan is bejelentette, hogy a helyi értéktár kezdeményezésére a megyei értéktárba emelték Orlai Petrics Soma életművét. A megnyitó után a vendégek, - csatlakozva hozzájuk Dankó Béla országgyűlési képviselő - több település polgármesterével körbejárták a csapatokat.  A rendezvényen a meghirdetett főzőverseny mellett megrendezték a Kézenfogva Futást is, mely a „Fogjunk Össze” Közhasznú Szervezet és a Berényi Futókör érdeme. A kilátogatók a 37 csapattal - 32 helyi csapat - való találkozás mellett a Települési Értéktár Kiállítást, a BEM 30 éves évfordulójára összeállított kiállítást, kézműves vásárt és a „Legszebb konyhakertek” nevezőinek kiállítását is láthatták. Az eseményt megtisztelte Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, aki a Miniszter Úrral együtt átadta a „Legszebb konyhakert” címmel meghirdetett verseny díjazottjainak jutalmát. Az egész napos eseményt színpadi programok kisérték, ahol helyi és meghívott előadók szórakoztatták a közönséget. Az idő egész nap kegyes volt, hiszen a fesztiválozókat 17 órakor érte el az eső, mely végét is jelentette a rendezvénynek.

 A Töltött Káposzta Fesztivál főzőversenyének győztes csapatai:

1. Mezőberényi Horgászok Egyesülete

2. Nagycsaládosok Mezőberényi Egyesülete

3. Mezőberényi Vöröskereszt Alapszervezet
Ügyintézés