Több mint egymilliárd a foglalkoztatásra
2016. augusztus 08. 13:52

Több mint egymilliárd a foglalkoztatásra
A Békés Megyei Kormányhivatal és Békéscsaba Megyei Jogú Város által alkotott konzorcium „Helyi foglalkoztatási együttműködések Békéscsaba Megyei Jogú Város területén és várostérségében” elnevezéssel sikeresen pályázott a TOP-6.8.2-15 kódszámú „Helyi foglalkoztatási együttműködések a megyei jogú város területén és várostérségében” elnevezésű pályázati felhívásra, amelynek eredményeként a konzorcium 1.104.000.000,- Ft támogatásban részesült – tudatta sajtótájékoztató keretében Gajda Róbert, Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

A projekt részeként megyei jogú városi szintű foglalkoztatási megállapodások; foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések keretében programszerű és integrált, a megyei jogú város területére és vonzáskörzetére kiterjedő, a megyében releváns valamennyi gazdasági ágazatot felölelő megyei szintű gazdaság - és foglalkoztatás-fejlesztési együttműködések támogatása; valamint a célcsoport képzéséhez, foglalkoztatásához kapcsolódó program valósul meg – részletezte dr. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője. A program a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiacra való visszavezetésének is megteremti a lehetőségét – mondta.

A fejlesztés eredményként egy helyi szintű foglalkoztatási paktum jön majd létre, amely a foglalkoztatás területén releváns szereplőket, munkáltatókat foglalja majd magába, és hosszú távon segíti a foglalkoztatási helyzet minél kedvezőbb alakulását – fűzte hozzá dr. Ferenczi Attila, Békéscsaba Megyei Jogú Város Pénzügyi-, Gazdasági-, Városfejlesztési Bizottságának elnöke.

A 2016. szeptember 1-től kezdődő és 2020.június 30-ig tartó megvalósítási idő alatt 756 fő hátrányos helyzetű személyt vonnak majd be a programba.

A programba vontak részére a projekt idején különböző szolgáltatások és támogatások nyújthatóak. Annak érdekében, hogy az elhelyezkedés és a munkahely megtartása minél sikeresebb legyen, személyre szabott egyéni és csoportos tanácsadások, valamint mentori szolgáltatás valósul meg.

Olyan, a munkáltatói igényeken alapuló OKJ-s és betanító képzések várhatóak, ahol az álláskeresők képzési költségének 100%-os támogatása történhet meg. Ezen túl, a tanfolyam idejére a résztvevők keresetpótló juttatásban, valamint szükség esetén utazási költség támogatásban részesülhetnek.

A projektbe vontak részére a foglalkoztatás bővítését szolgáló bér- és bérköltség támogatások a bruttó munkabér + szociális hozzájárulási adó 70-100 %-os mértékéig terjedően maximum 8 hónapos időtartamra nyújthatóak, amelyhez a támogatási idő felével (4 hónap) megegyező támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettség kapcsolódik.

Megvalósulhat a bér- és bérköltség támogatásokhoz kapcsolódóan a munkába járáshoz kapcsolódó utazási költség támogatása, mind a munkáltatót, mind pedig a munkavállalót terhelő rész vonatkozásában.

A vállalkozóvá (önfoglalkoztatóvá) válás támogatása történhet meg a mindenkori legkisebb kötelező munkabér (minimálbér) összegének megfelelő összegben maximum 6 hónapos időtartamra vonatkozóan.
Ügyintézés