Növényvédelmi aktualitások, helyzetkép
2015. július 03. 10:28

Növényvédelmi aktualitások, helyzetkép
Felhívjuk a termelők figyelmét, hogy a 2008. évi XLVI. törvény értelmében a parlagfű virágbimbó kialakulását június 30-ig meg kellett akadályozni és ezt az állapotot a vegetációs idő végéig fenn kell tartani.

Ettől a dátumtól kezdve lehet számítani hatósági eljárásra, a parlagfűvel kapcsolatos jogsértések esetén. A hatóság 2015. évben előreláthatólag légi úton is végez felderítést. Kérjük, fokozottan figyeljenek a gazdálkodási területükön megjelenő parlagfűre, amely azon felül, hogy súlyosan allergén, komoly károkat okoz a termesztett növényállományban, magot hozva pedig évtizedekre elfertőzheti az ingatlant.

Az elkövetkezendő hetekben lehet számítani kukoricában és zöldségnövényekben a gyapottok bagolylepke rajzására. A kukoricamoly első nemzedékének elhúzódó rajzása lezajlott, augusztus elején fokozottan figyelni kell a második nemzedékre, hogy a védekezést időben, ezáltal hatékonyan végezzük. A kukoricabogár rekord egyedszámban rajzik a monokultúrás kukorica-területeken. Mindhárom kártevő számára ideálisak voltak az eddigi időjárási körülmények.

Megkezdődött a gabonák aratása. A megyében több helyen megjelent a kalászok kifehéredése. A Növény –és Talajvédelmi Osztály vizsgálta ennek okát, valószínűsíthető éllettani probléma áll e jelenség hátterében. Több mintát megvizsgálva az élettani tünetek mellett másodlagos kórokozókat is találtunk a kalászokon. A napraforgótáblákon megjelent a szeptoria és a fehérpenész is kisebb mértékben.