A Közlekedési Kultúra Napja Mezőhegyesen
2018. május 15. 10:22

A Békés Megyei Kormányhivatal, a Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Területi Szervezete és a Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság május 11-én a „Közlekedési Kultúra Napján”, Mezőhegyesen két helyszínen bonyolította le közös közlekedésbiztonsági programját.
A ,,Tarts velünk, legyél a Partnerünk!” szlogennel megtartott Békés megyei rendezvény két fő témával foglalkozott: a mobiltelefonnal való kommunikáció vezetés közbeni veszélyeit, valamint a szépkorúak közlekedésbiztonságának speciális kérdéseit vette górcső alá.

A mobiltelefonos program célja az volt, hogy a már vezetési jogosultsággal rendelkező, a közúti közlekedésben résztvevő járművezetők részére bebizonyítsuk: a városi közlekedésben jellemző, alacsony tempójú manőverezési feladatok végrehajtása közbeni mobiltelefonálás milyen hatással van résztvevőkre, valamint a folyamatos kommunikáció milyen veszélyekkel járhat.
A program keretén belül olyan kompakt gyakorlati feladatsort alakítottunk ki, ahol telefonhasználat nélkül és telefonhasználattal mérhető a feladatok végrehajtásának tempója, minősége és pontossága. A feladatok végrehajtását követően a résztvevőkben tudatosult, hogy a vezetés közbeni mobiltelefon használat milyen veszélyekkel jár. A bemutatóban három jogosítvánnyal rendelkező fiatalember vett részt és 70 diák nézte végig a bemutatót.


A program másik elemeként a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos általános feladatellátás egyik, kissé elfeledett korosztályát szólítottuk meg, tekintettel arra, hogy az szépkorúak is részei a közlekedők társadalmának. A közlekedésük sajátosságainak figyelembevételével kezdeményeztünk egy figyelemfelhívó, segítőszándékú találkozót.
Fő célunk az volt, hogy olyan információkat, tanácsokat adjunk, amelyek segítségével a résztvevők biztonságosabb, tudatosabb közlekedőkké válhatnak.
A Városi Balesetmegelőzési Bizottság képviselőjével közösen a korosztályt érintő speciális közlekedésbiztonsági témákra adtunk válaszokat.

A rendezvény főszervezője Benkő Mihály, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztályának vezető-helyettese volt.
A Közlekedési Kultúra Napjának alapvető célkitűzése, hogy minden nap a kulturált, biztonságos közlekedés napja legyen a közúti, vasúti, vízi, légi, egyéni és közösségi közlekedésben egyaránt.Ügyintézés