Tájékoztató a külföldre utazáshoz szükséges okmányokról
2018. június 18. 11:41

Tájékoztató a külföldre utazáshoz szükséges okmányokról

A nyár beköszöntével eljött a külföldi vakációk ideje. Indulás előtt érdemes azonban néhány dolognak pontosan utána nézni, megtenni a szükséges előkészületeket.

Az úti cél kiválasztását követően mindenkép győződjünk meg arról, hogy az adott országba milyen típusú okmánnyal utazhatunk be, érvényes-e még a meglévő okmányunk, illetve szükség van-e vízumra az adott ország tekintetében. A tájékozódásban segítséget nyújt a http://konzuliszolgalat.kormany.hu weboldal.
Az utazáshoz – a célállomás függvényében – az alábbi érvényes dokumentumok valamelyikével rendelkezni kell.

Úti okmányok:

- Személyi igazolvány
- Ideiglenes személyi igazolvány (országfüggő, például Romániába nem utazhatunk vele)
- Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány (országfüggő)
-  Magánútlevél

A kormányablakban a vakáció időszakában gyakran érdeklődnek az ügyfelek az útlevél kiállításának idejéről, a „sürgősségi”  eljárások fajtáiról, díjairól. 

Magánútlevél igényelhető rendes eljárásban, soron kívül, sürgősséggel, valamint azonnali eljárásban.

A rendes eljárásban (ha a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján a tényállás tisztázott 8 napon belül, egyéb esetben 20 napon belül) kiállított magánútlevél és a második magánútlevél iránti kérelem benyújtható személyesen: az ország bármelyik járási hivatalánál, az általános hatáskörű útlevélhatóságnál, külföldön a konzuli tisztviselőnél.

A soron kívül (7 napon belül) a sürgősséggel (3 napon belül), valamint az azonnali eljárásban (24 órán belül) kiállított magánútlevél és a második magánútlevél iránti kérelem (sürgősségi vagy azonnali eljárás esetén az okmány kiállításának ügyintézési határideje a kérelem benyújtásának napján kezdődik) benyújtható személyesen: az ország bármelyik járási hivatalánál, az általános hatáskörű útlevélhatóságnál. Az azonnali vagy sürgősségi eljárás keretében történő magánútlevél kiállítása esetén a Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatala Központi Okmányirodai Főosztálya (1133 Budapest, Visegrádi utca 110.) az átvétel helyszíne.

Eljárási illeték (igazgatási szolgáltatási díj) összege a 65 év alatti kérelmező esetén:

-       Az eljárás illetéke alapesetben: 7 500 forint illeték 5 éves érvényességi idő esetén,14 000 forint illeték 10 éves érvényességi idő esetén.
-       Az eljárás illetéke soron kívüli útlevél igénylés esetén (7 napos ügyintézési határidővel): alapilleték (7 500 vagy 14 000 forint) és 19 000 forint pótdíj.
-       Az eljárás illetéke sürgősségi útlevél igénylés esetén (3 napos ügyintézési határidővel): alapilleték (7 500 vagy 14 000 forint) és 29 000 forint pótdíj.
-       Az eljárás illetéke azonnali útlevél igénylés esetén (24 órás ügyintézési határidővel): alapilleték (7 500 vagy 14 000 forint) és 39 000 forint pótdíj.

Az eljárási illeték összege a 65 éven felüli kérelmező esetén:

-       Az eljárás illetéke alapesetben: illetékmentes.
 -       Az eljárás illetéke soron kívüli útlevél igénylés esetén (7 napos ügyintézési határidővel): illetékmentes, de a soron kívüli kiállítás pótdíja 19 000 forint.
 -       Az eljárás illetéke sürgősségi útlevél igénylés esetén (3 napos ügyintézési határidővel): illetékmentes, de a sürgősségi kiállítás pótdíja 29 000 forint.
 -       Az eljárás illetéke azonnali útlevél igénylés esetén (24 órás ügyintézési határidővel): illetékmentes, de az azonnali kiállítás pótdíja 39 000 forint.

Eljárási illeték (igazgatási szolgáltatási díj) összege 14 éven aluli kérelmező esetén:

-       Az eljárás illetéke alapesetben: 2 500 forint.
-       Saját háztartásban nevelt két kiskorú gyermek esetén 1 250 forint.
-       Saját háztartásban nevelt három vagy több kiskorú gyermek esetén 500 forint

Az érvényes úti okmányok rendelkezésre állása mellett érdemes megfontolni az Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylését, illetve utasbiztosítás megkötését.