Februárban érkezik a szülőknek az első GYOD
2019. január 22. 16:00

A szociális törvény módosításának köszönhetően idén januártól – a már meglévő ápolási díjon túlmenően – a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) jogcímén új ellátási formát vezetett be a kormány. Az új ellátással a vér szerinti vagy örökbefogadott, súlyos fogyatékosságból vagy tartós betegségből adódóan önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápoló szülők áldozatos munkáját ismeri el a kormányzat.

 

Így idén januártól a gyermeküket otthon ápoló szülők egy gyermek ápolása esetén 100 ezer, több gyermek ápolása esetén összesen legfeljebb 150 ezer forint gyermekek otthongondozási díjában részesülnek. A járási hivatal a jogosultsági feltételek vizsgálata nélkül folyósítja az ellátást egészen december 31-éig, függetlenül attól, hogy az év második felében esedékes felülvizsgálat alapján a jogosultság megszűnik-e vagy sem.

A Szeghalmi Járási Hivatal jelenleg hivatalból 55 főnek folyósítja a gyermekek otthongondozási díját. Az új kérelmek benyújtása a kormányablakok ügyfélszolgálatain, az ügysegédeknél, valamint postai úton lehetséges. A jogosultsági feltételek lényegében azonosak a korábbi ápolási díj során vizsgált szempontokkal, azzal a különbséggel, hogy az önellátási képesség mértékét szakértő vizsgálja.

A gyermekek otthongondozási díjával azon szülők munkáját ismerik el, akik súlyos fogyatékosságból vagy tartós betegségből adódó önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolják. A gyermekek otthongondozási díjának havi összegéről az Országgyűlés minden esztendőben a központi költségvetésről szóló törvény elfogadásával egyidejűleg dönt.