„Szünidő az interneten”
2017. június 13. 10:54

„Szünidő az interneten”
Számos veszély leselkedhet a fiatalokra a vakáció ideje alatt, ezért érdemes néhány tanácsot megfogadni a szülőknek és a diákoknak egyaránt.
A nyári iskolai szünet beköszöntével sokasodik a szülők gondja, hiszen az iskolai évben a pedagógusok egész napos felelőssége bő két hónapra a családokra hárul. A szülőknek, ha mind a ketten dolgoznak – igen alapos fejtörést okozhat az, hogy a szünidőben hol érezhetik biztonságban iskoláskorú gyermekeiket. A szülők szabadnapjainak száma véges és nem minden családnak van arra lehetősége, hogy gyermekei táborozásának költségeit finanszírozni tudja. A megfelelő felügyelet híján előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a gyermek egyedül – jobb esetben – a testvérével együtt otthon marad.
A gyermekekre leselkedő veszélyek elhárításában vitathatatlan a felnőttek, a szülők felelőssége. Hiszen tudjuk, a gyermekek védelmét a legmegfelelőbben a szülői felügyelet szolgálhatja. Fontos, hogy a szülők, a nagyszülők mindig tudjanak arról, hogy a gyermekek kivel és hová mennek. Lényeges, hogy tudásukhoz mérten felkészüljenek a gyermekeiket érő, érintő veszélyekre, korunk változásaira, a folyamatosan újuló technikai környezetre.
Az internetnek káros hatásai is vannak tekintettel arra, hogy a világhálón terjedő bizonyos tartalmak veszélyt jelenthetnek a kiskorúakra. A chatelés veszélyei közé tartozik az, hogy az ismeretlen beszélgetőpartner akár személyes találkozóra is hívhatja a fiatalt. Ezekben az esetben is kulcsfontosságú a szülői odafigyelés.
Fontos, hogy a szülők betartassák a biztonságos internetezés szabályait. Számtalan olyan program van, amely lehetővé teszi a veszélytelen böngészést. Ezeket érdemes használni, mert a szülők állíthatják be azt, hogy mennyi időt tölthetnek a gyermekek az interneten és milyen tartalmú oldalakat látogathatnak. Beszélgessenek a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról. Célszerű megkérni a gyermekeket arra, hogy időnként mutassák meg a profiloldalukat. A szülők hívják fel gyermekeik figyelmét arra, hogy az általuk létrehozott profiloldalon a lehető legkevesebb információt adják meg magukról. Ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyek méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat vagy barátaikat. A feltöltött képeket bárki lementheti, és más oldalra feltöltheti.

Napjainkban egyre jobban terjedőben vannak az úgynevezett online zaklatások, melynek áldozataivá válhatnak a mit sem sejtő gyermekek.
Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor ismeretlenek akár sértő, fenyegető vagy megfélemlítő tartalmú üzenetet küldhetnek nekik.
Ebben az esetben is kiemelt fontossággal bír az, hogy a szülő rendszeresen beszélgessen a gyermekével arról, miként telt a napja, illetve ha valami változást észlel a viselkedésében, annak az okát próbálja meg kideríteni. Amennyiben a szülők úgy érzik, hogy az üzenet által veszélyben van a gyermekük, tegyenek bejelentést a történtekkel kapcsolatban a rendőrségen.

Fontos megemlíteni, hogy a szülők törekedjenek az őszinte, szeretetteljes kapcsolat kialakítására gyermekeikkel, mivel így elősegíthető, hogy a problémáik megoldásában az ő segítségüket kérjék, ne pedig a barátokét.

A nyári tanítási szünet időszakában jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége, ami a közlekedési, az otthoni és az egyéb balesetekre is vonatkozik. A szülők és közlekedők a nyári időszakban különösen ügyeljenek a gyermekekre, amennyiben az úton vagy annak közelében, akár gyalogosan, akár kerékpárral megjelennek. A gyermekek koruknál és tapasztalatlanságuknál fogva a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb résztvevői a közlekedésnek. Még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, s figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért a gyermekekre mindenhol potenciális veszélyek leselkednek, ahol gépjármű-közlekedés van: a forgalmas vagy akár a gyérebb forgalmú utak mentén, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, a lakó- és pihenőövezetekben, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a játszóterek és találkozóhelyek környezetében. Igaz az is, hogy ők a legfogékonyabbak az új ismeretek megszerzésére, esetükben a tanulás hatásfoka kiemelkedően magas. Ezért a közlekedési szabályok ismertetése, a veszélyek tudatosítása és a helyes magatartásminták átadása balesetektől óvhatja meg a gyermekeket, s akár életmentő is lehet.