Kordokumentumok a hivatalban
2018. szeptember 07. 13:55

Kordokumentumok a hivatalban

Az ingatlan nyilvántartás történetéről Őseink öröksége címmel nyílt kiállítás a Szarvasi Járási Hivatalban. A megnyitón dr. Sóvári Tibor, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezető-helyettese méltatta azt a munkát, melyet a szakemberek annak érdekében tettek, hogy a nagyközönség is megismerje az ingatlan-nyilvántartás történetét, a térképkészítési eljárások evolúcióját, valamint a földminősítés rendszerét, ami által az oly sokszor emlegetett aranykorona rendszer is közelebb kerülhet a látogatókhoz. Az eseményen tiszteletét tette Hodálik Pál alpolgármester.

Az érdeklődők az elmúlt évszázadok ingatlan-nyilvántartásának, földértékelésének és földmérésének fejlődési folyamatáról kaphatnak képet, melynek kordokumentumait jelentős számban a hivatal ma is őrzi. A kiállításon olyan érdekességek is megtekinthetőek, mint Bolza gróf telekkönyvi betétje, az erről készült színes birtokvázlat, illetve földminősítési leírások.
Az ismeretterjesztő forma Lénárt Gáborné osztályvezető és kollégái közös munkájának eredménye, amelyhez - a téma szaktekintélyeként - Gyulavári András, a Szarvasi Földhivatal korábbi vezetőjének hathatós segítsége is nagymértékben hozzájárult. A szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum, dr. Roszik Zoltán igazgató szakmai támogatásával megvalósult tárlat november 10-ig tekinthető meg, hivatali időben.