Elkezdődött a Batthyány-Geist kastély történeti kertjének helyreállítása
2015. május 12. 09:08

Elkezdődött a Batthyány-Geist kastély történeti kertjének helyreállítása
Kondoros Város Önkormányzata az új Széchenyi Program Terv keretében a későbbi telepítésekből származó fák kivágását, zavaró vagy éppen romos objektumok elbontását illetve a tereprendezést követően helyreállíttatja a kastély történelmi kertjét, melynek része többek között a kastély keleti homlokzata előtti díszmedence valamint a történeti források és a terepkutatás alapján feltárt úthálózat is.
A kert növényállománya fejlesztésre kerül. Idős fák kezelésére, magas gallyazására, metszésére, cserjék, évelők telepítésére, gyepesítésre kerül sor.

A projekt magába foglalja a mauzóleum északi bejáratától a kertkapuhoz vezető, a gondozás hiánya miatt fává nőtt puszpángsövény radikális visszaifjítását, a mára elpusztult, de a terepkutatás során feltárt kerti filagória rekonstrukcióját, tanösvény létesítését valamint a kert lehatárolását vadvédelmi kerítéssel.

A munkálatok befejeztével (várhatóan 2015.07.31.) egy olyan korhű parkot látogathatunk, melyben felelevenül a kastélypark egykori fénykorának hangulata.