Megújult a hivatal épülete
2017. november 10. 15:08

Megújult a hivatal épülete

Sikeresen pályázott a Békés Megyei Kormányhivatal, és 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert „A Békés Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése” című, KEHOP-5.2.2-16-2016-00010 számú projekt megvalósítására a Széchenyi 2020 program keretében. A beruházás részeként a Békés Megyei Kormányhivatal Sarkadi Járási Hivatal épületének energetikai fejlesztése is megvalósult. A felújított ingatlant 2017. november 10-én, ünnepélyes keretek között adták át.

Az ünnepségen dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott köszöntőjében hangsúlyozta, a felújított épület, mindamellett, hogy hozzájárul a városkép javításához, méltó módon képviseli a területi és helyi államigazgatási szervek szolgáltató és jó állam megvalósításában betöltött szerepét. „Egy olyan kistérségi központról van szó, amely nem csak gazdasági, kereskedelmi és szellemi, hanem a hivatal felújított épülete által egy igazgatási központtá is vált”– tette hozzá a kormánymegbízott.

Az átadón jelen volt dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője is. Ünnepi köszöntőjében elmondta, a járási hivatalok és a kormányablakok létrehozása nagy segítség az állampolgárok számára, hiszen ma már mindenki egyszerűen és lakóhelyéhez közel tudja hivatalos ügyeit intézni.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes átadóbeszédében kiemelte, a hivatal működése a napi ügyintézésen kívül arra is rámutat, hogy a hivatal van az állampolgárért és nem fordítva. Az elmúlt években ezt az ügyfelek egyre inkább érezhetik, amikor a járási hivatalt vagy kormányablakot felkeresve gyorsabb és hatékonyabb ügyintézésben részesülnek. Kiemelte, hogy a fejlesztéseket maguk az állampolgárok teszik lehetővé munkájukkal, a befizetett adóforintjaikkal és együttműködésükkel. Hozzátette, az eredményes államigazgatás erősíti az ország versenyképességét, így a Sarkadi Járásban élők életminőségét is. A miniszterhelyettes a fejlődés legfontosabb eszközeként a digitalizációt emelte ki, mely kezdeményezésben Magyarország Európai Uniós szinten is egyedülálló módon vezető szerepet tölt be, hiszen hazánkban 2018-ra minden település, minden helyrajzi számán elérhető lesz a szélessávú internet.
A beruházás részeként Sarkadon a Békés Megyei Kormányhivatal Sarkadi Járási Hivatal Szent István tér 7. szám alatti épületének energetikai korszerűsítése 2016. szeptember 1. napja és 2016. október 27. napja között megvalósult. Az épület homlokzatára 408 m2 utólagos hőszigetelés került, a korszerűtlen nyílászárókat 36 db 3 rétegű üvegezéssel ellátott műanyag, 2 db fa homlokzati nyílászáróra, valamint 7 db hőszigetelt alumínium bejárati ajtókra cserélték. A fűtés korszerűsítéséhez régi kazánokat 1 db új 40,7 kW teljesítményű kondenzációs kazán váltotta fel. A radiátorokra felszerelt 28 db beszabályozott termosztatikus szelepek a helyiségek állandó hőmérsékletéről gondoskodnak, így elkerülhető a helyiségek alul- vagy túlfűtése. Az épület tetejére telepített 36,66 kW teljesítményű, 141 db panelből álló napelemes rendszer üzemeltetése jelentős villamos energia megtakarítást eredményez. A projekt eredményeként összességében jobb energetikai hatékonysággal rendelkező épület áll a hivatalba betérő állampolgárok rendelkezésére. Az épület földgáz fogyasztása várhatóan 45%-kal, az elektromos áram fogyasztása pedig várhatóan 90%-kal csökken a beruházás következtében.