Középiskolában járt a járási hivatal
2017. május 05. 08:08

Középiskolában járt a járási hivatal

Végzős középiskolai osztályok diákjaival találkoztak a foglalkoztatási szakterület munkatársai.

A Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának és a Sarkadi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának szakemberei fontosnak tartják, hogy a középiskolai diákok ismereteket szerezzenek a mai magyar munkaerőpiacról. Ennek érdekében a járási hivatal  kezdeményezte a Gyulai Szakképzési Centrum Ady Endre-Bay Zoltán Szakképző Iskola és az Ady Endre-Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium vezetőségénél, hogy a tanulmányaikat befejező fiatalok preventív szolgáltatásnyújtás keretében megismerhessék az Ifjúsági Garancia programot, valamint a foglalkoztatási szervnél igénybe vehető egyéb szolgáltatásokat, támogatásokat.

2017. április 21-én és 26-án került sor a Sarkadi Járásban működő két középfokú oktatási intézmény végzős diákjainak részvételével, egy-egy osztályfőnöki óra keretében az előadások és a tájékoztatók megtartására.

A 2015-ben bevezetett Ifjúsági Garancia intézményrendszere a 16-25 év közötti fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítását szolgálja. Lényege, hogy azon 16-25 év alatti fiatalok számára, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálat meghatározott időn belül valamilyen konkrét lehetőséget próbáljon felajánlani az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre, vagy a tanulásra. A program célja tehát az, hogy a formális tanulás befejezését követően a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban, vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához.