Fogyasztóvédelem a Sarkadi járásban
2017. június 15. 13:13

Fogyasztóvédelem a Sarkadi járásban

A járási hivatalok megerősítésére irányuló feladat és hatáskörök átadásának eredményeként 2017. január 1-től a fogyasztóvédelmi hatósági ügyekben első fokon a járási hivatalok járnak el. A Sarkadi járás lakossága így már a Sarkadi Járási Hivatalban intézheti fogyasztóvédelmi ügyeit, kérhet tanácsot például jótállási vagy szavatossági panaszkezelési kérdésekben.

A járási hivatal fogyasztóvédelmi hatáskörében, illetékességi területén jelenleg az alábbi témában végez fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket a járás 11 településén:
 
„Az ártájékoztatás, áralkalmazás ellenőrzése különösen a meghirdetett akciók idején és a kuponos értékesítések során” tárgyú témavizsgálatban ez idáig nyolc próbavásárlással egybekötött helyszíni hatósági ellenőrzést végeztek a járási hivatal munkatársai, mely során három kereskedelmi egységben tártak fel jogszabálysértő kereskedelmi gyakorlatot. A jogszabálysértéssel érintett kereskedelmi egységekben a joghatást kiváltó mérések végzésére használt mérlegek az ellenőrzés időpontjában nem voltak alkalmasak hiteles mérés végzésére.
 
„A fiatalkorúak védelme érdekében a dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás visszaszorítását szolgáló jogszabályi rendelkezések érvényesülésének ellenőrzése” és a szavatossági és jótállási igények intézésének átfogó ellenőrzése, különös tekintettel a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat” tárgyú témavizsgálatokban a közeljövőben indulnak a hatósági ellenőrzések.
 
A járási hivatal fogyasztóvédelmi hatáskörben végzett hatósági munkája mellett egyidejűleg nagy hangsúlyt kíván helyezni a vállalkozók/vállalkozások preventív tájékoztatására is, melyek együttes eredményeként vélhetően tovább erősíti a vállalkozók/vállalkozások jogkövető magatartását. Ebben a témában az ősz folyamán vállalkozói Fórum megtartását tervezik.

A fogyasztók személyesen a kormányablakban is tudják intézni a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ügyeiket, a postai és telefonos ügyintézés mellett.