Az őstermelők ellenőrzése a Sarkadi járásban
2018. szeptember 27. 10:58

A Sarkadi Járási Hivatal idén is heti rendszerességgel ellenőrzi az őstermelőket a járás területén lévő településeken. Az ellenőrzés célja, hogy a NAK által regisztrált, az őstermelői igazolványban szereplő tevékenységek, árusításra megjelölt termények köre megegyezzen a piacon eladásra kínált terményekkel.

A járás sajátossága, hogy a települések többségén nincsenek kijelölt piacok, így a helyben kialakult szokások alapján van lehetőség az utcai árus őstermelők ellenőrzésére.
A nyári időszakban emellett a NÉBIH által előirányzott szezonális ellenőrzéseket is el kellett végezni. Az őstermelők által megtermelt termények értékesítésének fontos helyszíne a településeken működtetett piacok, valamint a főbb útvonalak melletti kertek, útkereszteződések.

Az ellenőrzési munka a törvénytisztelő, jogkövető, a szabályokat maradéktalanul betartó őstermelők piaci érvényesülését segíti, az eladó-vásárló közötti bizalom megszilárdítását is szolgálja, hiszen a vásárlók is nagyobb bizalommal tekintenek azon termelőkre, akik tisztességes kereskedőként árulják terményeiket.