Az első világégésre emlékeztek
2018. május 03. 10:24

„ Megvirrad még valaha, nem lesz mindig éjszaka a magyarnak" - e gondolat fogadja a nézelődőt, aki Sarkadon a belvárosi református templom „kertjében” megszemléli az egyik legrégebbi helyi emlékművet, az I. világháború tiszteletére emelt művet. A Magyar Honvédség és Sarkad Város Önkormányzata az I. világháború centenáriumához kapcsolódóan a „101 –es újratöltve” nevet viselő rendezvénysorozat nyitányaként szervezte meg a megemlékezést.

A rendezvényen a már említett rendező szervek képviselőin kívül részt vettek a helyi oktatási intézmények diákjai, a tiszteletüket lerovó sarkadi polgárok és a Járási Hivatal vezetője is. A katonai tiszteletadás mellett zajló ünnepségen a két szónok – Csepreghy Mátyás történész, városmenedzser és Lipták József alezredes – emlékezett az első nagy világégés történéseire, helyi aspektusaira. Megemlékeztek a szenvedők nyomorúságáról, a nagyapák és dédapák hőstetteiről, az olasz és az orosz frontok viszontagságairól.

A megemlékezés zárásaképpen, a koszorúzást követően is időszerű gondolat marad az, amivel a megemlékezők egyike vezette be sorait, miszerint: „Csak annak a nemzetnek van jövője, amely ismeri a föláldozott élet értéket”.