Átmenetileg változott az elektronikus aláírás (eSign) érvényességi ideje
2019. február 01. 13:01

A korábbi két esztendő helyett az idén igényelt elektronikus aláírások csak egy évig érvényesek. 2021. január 1-jétől ugyanis már kizárólag az új, fokozottabb biztonságú, ismételten két esztendő érvényességgel rendelkező elektronikus aláírások kerülhetnek az okmányokra. Egy nemzetközi szabályozás a nagyobb biztonságra törekedve újította meg e titkos kulcsokat.

A három éve bevezetett új típusú személyi igazolvány egyik meghatározó újdonsága, hogy az állampolgárok kérhetnek elektronikus aláírás funkciót az okmányukhoz, hogy a napjainkban egyre inkább teret hódító elektronikus ügyintézés alkalmával – a személyes megjelenés helyett – a kényelmesebb, számítógép előtti ügyintézést választhassák. Elmondható, hogy elsősorban az üzleti, banki ügyintézés során van nagyobb igény az elektronikus aláírás használatára, viszont szinte minden nagykorú magyar állampolgár igényelheti.

Az e-aláírás az elektronikus ügyintézés folyamán a számítógéppel készített dokumentumok hitelesítésére szolgál, azaz egyenértékű a hagyományos papír alapú, szerződéseken, nyilatkozatokon szereplő kézi aláírással. Ezen igazolványok egy biztonsági eljárás keretében készült titkosított kulccsal rendelkeznek. A kulcsok digitálisan, egy kód által védetten kerülnek az okmányra.
Fontos tudni, hogy akik élni szeretnének az elektronikus aláírás lehetőségével, a személyi igazolvány igénylésekor jelezniük kell az ügyintézőknek.