Új ellátásokkal segít a kormányzat
2018. február 05. 08:44

Új ellátásokkal segít a kormányzat

2018. január 1. napjától az arra jogosultak új ellátásokban részesülhetnek.

A tartós ápolást végzők időskori támogatása azon öregségi nyugdíjasok részére, akik az öregségi nyugdíjra való jogosultságot megelőzően legalább 20 évig ápolási díjban részesültek és saját háztartásukban gondozták gyermeküket.

A kivételes rokkantsági ellátást méltányosságból azok a megváltozott munkaképességű személyek igényelhetik, akiknek kérelmét a megfelelő biztosítási idő hiánya miatt utasították el, viszont annak felével rendelkeznek, illetve egészségi állapotuk legfeljebb 50 százalékos.

A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásuk csökkentése érdekében vissza nem térítendő állami támogatást vehetnek igénybe 2018. január 1-jét követően született gyermekük, illetve 12. hetet betöltött magzatuk után. A támogatás összege a harmadik és minden egyes további gyermek esetén 1 millió forint.

2018. január 1-től az egyszeri anyasági támogatás igénylésének lehetősége megnyílt a külföldön született és ott élő magyar állampolgárok részére is. (Szlovákia és Ukrajna esetében a magyar állampolgárság helyett a Magyar Igazolvány megléte a feltétel).

A felsorolt ügyekkel kapcsolatos bővebb felvilágosítás, nyomtatvány kérhető az eljáró szervnél, azaz a Békéscsabai Járási Hivatal érintett ügyfélszolgálatainál, valamint a kormányablakokban is.