Tovább javul a foglalkoztatottság: csökkent az álláskeresők száma
2019. január 29. 15:00

Az Orosházi járásban is tovább javul a foglalkoztatottság, az elmúlt esztendő decemberében 11 százalékkal kevesebb regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, mint egy évvel korábban. Az is örömteli tény, hogy jelentősen nőtt a járásban a pályakezdő álláskeresők elhelyezkedési esélye.

A megyében nyilvántartott álláskeresők 9,5 százaléka él az Orosházi járáshoz tartozó nyolc település valamelyikén. Tavaly év végén 991 regisztrált álláskereső szerepelt az Orosházi járás nyilvántartásában. Ez 122 álláskeresővel kevesebb, mint egy évvel korábban volt, de 48 személlyel kevesebb az előző havi adatokhoz viszonyítva is.

Az álláskeresők nemek szerinti összetételét górcső alá véve elmondható, hogy továbbra is a nők vannak nagyobb arányban, a nyilvántartottak 54,2 százaléka nő. A regisztrált álláskeresők iskolai végzettség szerinti összetétele a korábbi évhez hasonlóan alakult: a szakmunkások képezték a legnagyobb csoportot 347 fővel, őket 318 alacsony iskolai végzettségű személy követte. Az álláskeresők megközelítőleg 29 százalékát tették ki az érettségizettek. Az életkor alapján továbbra is leginkább a 25–50 év közöttiek, ebből a korosztályból mintegy 460 személy keresett munkát az Orosházi járásban.

Ugyanakkor jelentősen javultak a pályakezdő álláskeresők elhelyezkedési esélyei, olvasható ki a számokból. Tavaly decemberben a járás területén ugyanis 45 pályakezdő regisztrált álláskeresővel kevesebb szerepelt a nyilvántartásban, mint egy esztendővel korábban, ez arányait tekintve mintegy 34 százalékos csökkenést mutat.