Terítéken az adatvédelem és az elektronikus ügyintézés
2018. december 18. 11:09

Terítéken az adatvédelem és az elektronikus ügyintézés

A napokban tartotta idei utolsó ülését az Orosházi Járási Hivatal által életre hívott, az Orosházi járás munkáltatóinak szánt HR Klub. A foglalkoztatási osztály rendezvényén két aktuális témával, az adatvédelem szabályozásával és az elektronikus ügyintéssel kapcsolatban hallhattak a résztvevők hasznos információkat.

Elsőként dr. Laurinyecz Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal Jogi, Humánpolitikai és Koordinációs Főosztályának vezető-helyettese a GDPR, azaz az Általános Adatvédelmi Rendelet munkáltatókat érintő szabályozásait ismertette. A korábbiakban az Európai Unió tagállamai nem egyformán kezelték az adatokat, ezért volt szükség az új szabályozásra, mellyel a jogalkotók egységessé kívánták formálni az adatkezelést.

A második téma az idén január 1-jétől kötelezően alkalmazandó Cégkapu elektronikus felület volt. Az Orosházi Járási Hivatal informatikus szakembere, Tamási Jenő gyakorlati módon, konkrét példákkal szemléltette a felhasználók számára első látásra bonyolultnak tűnő rendszert. A Cégkapu az állam által biztosított ügyintézési felület, amely arra hivatott, hogy a vállalkozások számára egyszerűbbé tegye az ügyintézést. Használatával a vállalkozások kényelmesen, számítógépen keresztül tudják hivatalos ügyeiket intézni, mellyel időt, energiát, vagy akár humánerőforrást is megspórolhatnak. Napjainkban léteznek már olyan ügyek, amelyek esetében kizárólag az említett elektronikus felületen keresztül lehetséges eljárni, nincs mód papír alapú dokumentum benyújtására. Az előadásból az is kiderült, hogy a folyamatos technikai fejlődéssel lépést kell tartani, felgyorsult világunkban egyre nagyobb az igény a gyorsabb, gördülékenyebb, rugalmasabb ügyintézésre.
 
A foglalkozás zárásaként kötetlen beszélgetés útján nyílt alkalmuk a munkáltatóknak tapasztalatcserére, s választ kaphattak felmerülő kérdéseikre is.
A HR Klub minden alkalommal hasznos információkat kíván közvetíteni a résztvevőknek, amelyek által mindenki gazdagodhat. A következő alkalom 2019 februárjában várható, amelyre minden érdeklődő céget vár az Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya.