Parlagfűmentesítés az orosházi járás területén
2015. június 09. 12:56

Parlagfűmentesítés az orosházi járás területén

A parlagfővel fertőzött területek csökkentése, azaz a súlyosan allergén gyomnövény pollenszámának drasztikus csökkentése kiemelt, társadalmi összefogást igénylő feladat.

A Földművelésügyi Minisztérium szakvéleménye szerint a hatékony védekezés érdekében és a parlagfű növény fenológiáját figyelembe véve a 2015. évre javasolt kaszálási időpontok az alábbiak:

  1. kaszálás: május 4-8.
  2. kaszálás: június 15-19.
  3. kaszálás: július 20-24.
  4. kaszálás: augusztus 10-14.

A kaszálás optimális időpontjának, a megfelelő vágási magasságnak, gyakoriságnak a meghatározása nagyon fontos. A helytelen időben és módon elvégzett művelet fokozott oldalhajtás képződést indukál, ami nagyobb biomassza produkciót és magasabb pollenszámot eredményez, mintha a kaszálásra nem került volna sor. A kaszálás során nem szabad túl alacsonyan „a talajt mintegy felszántva” kaszálni, mert az a további parlagfű magvak csírázását eredményezheti, és az eredeti növénytakaró parlagfű elnyomó hatását is csökkenti.

Az I. ütemben közterületeken a Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály illetékességi körébe tartozó 8 településen összesen 249 fő közfoglalkoztatott végezte a parlagfűmentesítést mintegy 283.000 m2 nagyságú területen.Felhívjuk a termőföld tulajdonosok és földhasználók figyelmét, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. tv. alapján „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbó kialakulását megakadályozni és ezt az állapotot a vegetáció végéig folyamatosan fenntartani.”

A jogszabályi háttér szerint a 2015. július 01. napja után a területen lévő parlagfű akár 5 millió forint növényvédelmi bírsággal is sújtható, mely naptól a Járási Hivatal helyszíni szemle keretében ellenőrzik ennek betartását.

A parlagfű által okozott rendkívül súlyos közegészségügyi, gazdasági probléma megoldása érdekében kérjük Önöket, hogy tegyenek eleget növényvédelmi kötelezettségüknek!