Pályaorientációs napon a járási hivatal
2018. október 16. 15:00

A napokban a Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban megrendezett Pályaorientációs és pályaválasztási napon az Orosházi Járási Hivatal több osztálya is képviseltette magát.

Elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóságként a gimnáziumi korosztályt érintő témákban: a fiatalkorúak védelme, online vásárlás, szavatosság és jótállás, valamint a panaszkezelés témákban tartottak előadást a szakemberek. Az előadást követően a résztvevő 10-1. osztályos tanulók, kisebb létszámú csoportokban fogyasztóvédelmi totót töltöttek ki. 
A foglalkozatási osztály munkatársai 12 rendhagyó osztályfőnöki órát tartottak az intézmény tanulóinak.

 
Az 5-8. évfolyamos diákok nagy érdeklődéssel fogadták a foglalkoztatási osztály munkatársai által bemutatott „pályakereket”. Ezen a diákok mindösszesen 20 hiány-, illetve a munkáltatók által leginkább keresett szakmát pörgethettek ki (gépi forgácsoló, hegesztő, szerkezetlakatos, ács, gépészmérnök). A kipörgetett szakmához kapcsolódó 3 kérdés megválaszolása esetén kisebb ajándékban részesültek a tanulók. A cél, ezen szakmák népszerűsítése, illetve a gyerekek ismereteinek bővítése volt.

Ezzel párhuzamosan a 9-11. évfolyamosok megismerkedhettek a felújított Nemzeti Pályaorientációs Portállal, ezen belül az érdeklődési területeket és a képességeiket felmérő kérdőíveket töltöttek ki. Ezek segítségével arról kaphattak információt, hogy mi lesz az a szakmakör vagy pályaterület, ahol majd a későbbiekben képezhetik magukat és felnőtt életükben el tudnak helyezkedni.

Leginkább a végzős diákoknak nyújtott hathatós segítséget az ügyintézésben a Kormányablak busz. A mobil ügyfélszolgálaton ugyanis, többek között személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel, vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézésre van lehetőség, de ezen a napon az ügyfélkapu regisztrációé volt a főszerep, mivel a felsőoktatási felvételi eljárásban kizárólag elektronikusan lehet jelentkezni az e-felvételi rendszerén keresztül. A jelentkezés hitelesítéssel zárul, amit ajánlott ügyfélkapun keresztül megtenni.

Az oktatási intézmény udvarára kitelepült kormányablak buszban 65 végzős diák ügyfélkapu regisztrációját végezte el a két kormányablak szakügyintéző, míg az Orosházi Járási Hivatal épületében működő kormányablakban további 41 tanuló jelent meg ügyintézés céljából.