Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
2018. május 14. 14:04

Öntsünk tiszta tejet a pohárba!

A tej az egyik legalapvetőbb táplálékforrásunk, hiszen minden olyan anyagot tartalmaz, amelyre szükségünk van, így szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat, vitaminokat, ásványi sókat, biológiailag aktív anyagokat.

Napjainkban a tejnek igen széles választéka tárul elénk az üzletekben, melyek között nehézséget jelenthet eligazodnunk, ezért fontos, hogy néhány alapfogalommal megismerkedjünk.
  • Találkozhatunk pasztőrözött tejjel, amelynek hőkezelése alacsonyabb hőmérsékleten (65 Cº) történik, az eljárással a mikroorganizmusok számát olyan szintre csökkentik, amely már nem jelent egészségügyi kockázatot, azonban csak rövidebb ideig, hűtve tartható el.
  • Az ESL tejet néhány pillanatig 100-135 °C közötti hőmérsékletre melegítik, majd gyorsan lehűtik, így az eltarthatósága 21-28 napra nő. Az ESL tejek szintén hűtést igényelnek.
  • Az UHT tejet igen magas, 135 foknál magasabb hőmérsékleten hőkezelik, majd hirtelen lehűtik, és dobozba töltik, így akár fél - egy évig is eltartható. Ez valódi tej, kizárólag friss tejből készül, hűtést nem igényel, tartósítószert nem tartalmaz, a hosszú eltarthatósága a speciális hőkezelésnek és a csomagolásnak köszönhető.
Beszélnünk kell még a kissé elfeledett, ám a tejautomaták megjelenésével ismét egyre népszerűbb házi tejről. Friss termelői nyers tejet tejkimérőkben, tejautomatákból, vagy közvetlenül, termelőtől is vásárolhatunk.
Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy az ilyen formában árusított tej nem hőkezelt, ezért számolnunk kell azzal, hogy számos, betegséget is okozó mikroorganizmus is előfordulhat benne. Például a legszélesebb körben ismert tuberculosis (TBC) megbetegedést okozó Mycobacterium, vagy a Salmonella, Campylobacter, és a talán kevésbé ismeretes Yersiniák, Coli baktériumok, Streptococcusok, stb. baktériumok, melyek elsősorban emésztőrendszeri tüneteket, hányást, hasmenést váltanak ki, amit egyes kórokozóknál gyakran láz is kísér. A széles körben nem  ismert, de a teljesség miatt megemlítjük az úgynevezett Q láz kórokozóját, a Coxiella burnetii-t is, amely szintén terjedhet tejjel.
A baktériumok mellett vírusokat is tartalmazhat a tej, különös jelentőségű a kullancs enchephalitist (vírusos agyvelőgyulladás) okozó vírus is.
 Nyers tej fogyasztásával összefüggésben, hazánkban is történtek már különböző fertőző megbetegedések, járványok, melyek megelőzése érdekében rendkívül fontos, hogy a tejet forraljuk fel, mert ezáltal a mikroorganizmusokat elpusztítjuk, és így már teljes biztonsággal fogyaszthatjuk ezt az értékes táplálékot.