Lejárt jogok, tények a tulajdoni lapon
2018. október 08. 11:39

Lejárt jogok, tények a tulajdoni lapon

A tulajdonosoknak érdemes időnként betekinteni az ingatlanjuk tulajdoni lapjába, hiszen az tartalmazhat olyan lejárt jogot vagy tényt, amely törlésének nincs akadálya.

A földhivatali osztály ügyintézői egy adott ügy elintézése során észlelhetik, hogy valamely jog vagy tény kétségtelenül megállapíthatóan megszűnt, ilyenkor intézkednek annak törléséről. Ezeket a törléseket abban az esetben tudják végrehajtani, ha az adott ingatlanra vonatkozóan ingatlan-nyilvántartási ügy indul. Egyéb esetekben csak akkor lehet a törlésről intézkedni, ha az ingatlan tulajdonosa bejelentésével kéri a lejárt jog vagy tény törlését. Ilyen lehet például egy határozott időpontig tartó vételi jog, jelzálogjog vagy haszonélvezeti jog. Ugyanez vonatkozik a tartási vagy életjáradéki, haszonélvezeti jog, valamint a használati jog jogosultjának törlésére – amennyiben annak jogosultja elhunyt.
 
Fontos, hogy az ingatlan-nyilvántartás adatai hitelesek és naprakészek legyenek, tükrözzék az aktuális állapotot. A földhivatali ügyfélszolgálaton a járási tulajdoni lapokba történő betekintés díjmentes, a lapok tartalmát bárki megismerheti. De évente két elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdoni lap is díjmentesen kérhető le a Földhivatal Online szolgáltatás keretében is.