Közfoglalkoztatás szakmai értekezlet
2017. július 03. 07:54

Közfoglalkoztatás szakmai értekezlet
Az orosházi járás közfoglalkoztatói számára a Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya szakmai értekezletet tartott 2017. június 26-án, melynek témája a közfoglalkoztatással kapcsolatos aktuális kérdések, változások voltak.
 
Medovarszky Pál, a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály Közfoglalkoztatási Osztály vezetője a vonatkozó Korm. határozat alapján ismertette azon kormányzati intézkedéseket, amelyek a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedésének ösztönzéséhez, a közfoglalkoztatottak piaci alapú munkavállalásához vezet.

A közfoglalkoztatás csak átmeneti megoldást jelent a hátrányos helyzetű álláskeresők számára. Valódi célja, hogy felkészítse, alkalmassá tegye őket az elsődleges munkaerőpiaci elvárásokhoz.

Kiemelt figyelmet szükséges fordítani a 25 év alatti személyekre, akik csak abban az esetben vonhatók be közfoglalkoztatási programokba, ha az Ifjúsági Garancia Rendszer nem kínál számukra egyéb reális lehetőséget.

A munkáltatók munkaerőigényének kielégítése, a közfoglalkoztatottak kivezetésének elősegítése, elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezése kiemelt feladatunk, melynek megvalósulását ingyenes képzési lehetőségekkel, munkáltatók számára nyújtható bérjellegű támogatásokkal tudjuk segíteni.
 
A közfoglalkoztatottak elhelyezkedési juttatása a közfoglalkoztatottakat ösztönzi az aktív álláskeresésre, hosszú távú elhelyezkedésre, melyről a Foglalkoztatási Osztály munkatársai nyújtottak tájékoztatást. Technikai, gyakorlati jellegű bemutatót is tartottak a https://ktk.munka.hu internetes felületről, melynek segítségével elektronikusan történik a hosszú időtartamú közfoglalkoztatási kérelem benyújtása.

A fórum végén az egyéb felmerülő kérdéseket vitatták meg.