Ingatlanok címadatai a tulajdoni lapokon
2018. november 19. 14:32

Folyamatban van egy közhiteles címregiszter létrehozása, ami biztosítja az egységes címadatokat a különböző nyilvántartásokban, és ennek eredményeképp a postás és a tűzoltóság is biztosan jó helyre érkezik majd.

Az országos nyilvántartásokban szereplő címadatok eltérőek. Ennek megszüntetése, a különböző közhiteles nyilvántartásokban előforduló címeknek az egységesítése a célja a Központi Címregiszter (KCR) kialakításának. Az állami és az önkormányzati nyilvántartást vezető szervek a címadatokat ebből az adatbázisból veszik át.
 
A címadatbázissal kapcsolatos feladatok ellátását, a nyilvántartás felülvizsgálatát, naprakészen tartását, továbbá szükség esetén új címek képzését az ingatlan fekvése szerint illetékes önkormányzatok jegyzői végzik. A földhivatali adatbázisokba, a tulajdoni lapokra 2015. január 1-étől a címadatok automatikus kerülnek át. Azt a földhivatali osztályok nem tudják módosítani, azon új címet nem tudnak rögzíteni. Ha ez szükséges, akkor a polgármesteri hivatal ügyintézőjét kell keresni, aki a címkezelést, címképzést lefolytatja. Az ilyen formában felvett vagy módosított adatok kerülnek a KCR-ből a következő betöltés alkalmával az ingatlan-nyilvántartásba is.
 
Emellett a lakosság személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásában is az adatváltozásokat (lakóhely létesítése, megváltoztatása) csak a KCR-rel összhangban lehet rögzíteni. Tehát olyan címre nem lehet bejelentkezni, ami még a KCR-ben nem létezik, címképzés vagy felülvizsgálat alatt áll.
 
A központi címregiszterről és a címkezelésről szóló kormányrendelet tartalmazza a részletszabályokat: milyen ingatlannak kell címmel rendelkeznie, milyen címelemeket kell tartalmazzon a nyilvántartás. A központi címregiszter a meghatározott címelemeken túl nyilvántartja a helyrajzi számokhoz tartozó címkoordinátákat is, amit a térképi nyilvántartás alapján szolgáltat a földhivatali osztály. Ez azonosítja az adott ingatlan földrajzi helyét, így a koordináták alapján már a tűzoltók, a mentők és a postai kézbesítők is könnyen odatalálnak a megadott címre.