HR Klub Orosházán
2018. május 15. 14:33

HR Klub Orosházán
A Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály HR Klubja a közelmúltban tartotta idei első ülését meghívott munkáltatóinak.
A rendezvényt ez alkalommal is a Foglalkoztatási Osztályon az „EURES üzleti reggeli” keretein belül rendezték meg, ahol elsőként a Linamar Hungary Zrt. humánpolitikai igazgatója, Parászka Tibor bemutatta, hogyan járulhat hozzá a munkaerő megtartásához a képzés. Az emberi erőforrás szakember részletesen előadta, hogyan is csinálják ezt egy több, mint 2500 munkavállalót foglalkoztató nagyvállalatnál annak érdekében, hogy a megfelelően szakképzett munkaerő folyamatosan rendelkezésre álljon a fejlődés elősegítése érdekében.
 
Ezen kívül még a külföldiek magyarországi foglalkoztatásának bejelentéséről is szó esett, azaz hogyan kell szabályosan eljárni a következők tekintetében: szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezők esetén, engedélymentesen foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok esetén, a menekültként, oltalmazottként vagy menedékesként elismert, továbbá a bevándorolt vagy letelepedett jogállású személyek foglalkoztatása esetén.
 A következőkben az EURES (European Employment Services) Magyarország működéséről, azaz az EU/EGT tagállamok, valamint Svájc állami foglalkoztatási szolgálatain belül működő, a munkaerő nemzetközi mobilitását segítő információs és tanácsadó hálózatról szerezhettek információkat.
 
Utolsó napirendi pontként pedig a Létszámleépítések megelőzése és kezelése elnevezésű GINOP-5.3.10-17-2017-0001 programról hallhattak első kézből tájékoztatást az érdeklődők. A kiemelt program célja, hogy segítséget nyújtson a várhatóan létszámleépítéssel érintett munkavállalóknak még a munkaviszony megszűnését megelőzően az újbóli elhelyezkedés segítése, a munkanélkülivé válás megelőzése érdekében. A programba vonás feltétele, hogy a munkaadó a munkavállalóval, valamint az állami foglalkoztatási szervvel előzetesen írásban közölje erre vonatkozó szándékát.
 A foglalkozás keretében a munkáltatóknak alkalmuk nyílt kötetlen beszélgetés során a tapasztalatcserére és az érintett témákban felmerülő kérdéseikre is válaszokat kaphattak.