HR Klub a foglalkoztatottság javításáért
2018. július 02. 08:24

HR Klub a foglalkoztatottság javításáért

A Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály HR Klubja a közelmúltban tartotta idei első ülését meghívott munkáltatóinak.

A rendezvénynek a Foglalkoztatási Osztály adott otthont, ahol elsőként a munkaügyi ellenőrzések tapasztalatairól hallhattak előadást az érdeklődők. A Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Osztályának munkatársa tájékoztatta a résztvevőket az aktuális ellenőrzésekről, külön figyelmet fordítva a munkavállalók bejelentésére, az egyszerűsített foglalkoztatásra, illetve a munkaidő, a minimálbér, valamint a garantált bérminimum szabályainak betartására. A tájékoztatás elsődleges célja az volt, hogy a jövőben megelőzhető legyen az ilyen jellegű szabálytalanság, illetve, hogy a jogkövető magatartásra ösztönözze a munkáltatókat.

Második napirendi pontként Jankovné Héjas Katalin, a Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának osztályvezetője a TOP-5.1.2-15 helyi foglalkoztatási együttműködések elnevezésű munkaerőpiaci program keretében igénybe vehető támogatási lehetőségeket ismertette. A TOP program keretében megvalósuló munkaerőpiaci programok célja a paktumok szerinti keresletnek megfelelő munkaerő biztosítása, illetve az adott térségben munkát vállalni szándékozó, álláskereső hátrányos helyzetű személyek és inaktívak foglalkoztathatóságának javítása, nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedésének támogatása.

Szintén a TOP program célja a közfoglalkoztatottak nyílt munkaerőpiacra való átlépésének segítése azok esetében, akik képessé tehetők és készek munkát vállalni a nyílt munkaerőpiacon. Valamennyi TOP projekt esetében célcsoport a hátrányos helyzetű álláskeresők, a közfoglalkoztatottak és az inaktívak köre. A program keretében bérjellegű támogatás, képzési támogatás és munkaerőpiaci szolgáltatás egyaránt igénybe vehető.
Különösen fontos a képzési támogatások tekintetében, hogy a TOP programok keresletvezérelt projektek, melyek alapvető célja, hogy a teljes folyamatba bevonja a munkaadókat, a képzés tervezésétől egészen a képzés befejezését követő munkába helyezésig.
Az ülésen a munkáltatóknak lehetőségük nyílt tapasztalataik megosztására és az érintett témákban felmerülő kérdéseikre is válaszokat kaptak.