Hogyan segíthetünk a pályakezdőknek?
2018. június 26. 12:49

Hogyan segíthetünk a pályakezdőknek?

A Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán 2018. június hónapjától folyamatosan történik az iskola rendszerű képzésből kikerült fiatalok nyilvántartásba vétele. Eddig 73 pályakezdő regisztrált.

A foglalkoztatási osztály kezdeményezésére elindult egy informális együttműködés a helyi középiskolások irányába, kiemelt figyelmet fordítva az Ifjúsági Garancia Rendszer által nyújtott támogatási lehetőségekre. A program célja, hogy a foglalkoztatási szerv a 25 év alatti sem nem tanuló, sem nem dolgozó fiatalok számára 4 hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget ajánljon fel az elhelyezkedésre vagy tanulásra, ezáltal a nem foglalkoztatott fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, illetve hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerőpiaci helyzetük javításához. A kezdeményezés keretében a foglalkoztatási osztály munkatársa felkereste és tájékoztatta az iskolák végzős diákjait azzal a céllal, hogy egyrészt bemutassa, népszerűsítse a szolgáltatásokat, másrészt elindítson egyfajta kommunikációt az intézmények és a hivatal között, a munkaerőpiaci kereslet- és kínálat egyensúlyának megteremtése érdekében. Az állást kínálóknak az a céljuk, hogy megfelelő, szakképzett munkaerőt tudjanak foglalkoztatni, az álláskeresők pedig a megfelelő álláslehetőség után kutatnak. A foglalkoztatási osztály az a pont, ahol e két szál összefut, hiszen a térség munkaadói munkaerőigényüket itt jelentik be, és a szabad munkaerő is itt jelenik meg.

A nappali oktatásból kikerülő fiatalokat pályakezdő álláskeresőként regisztráljuk a foglalkoztatási osztályon, nyilvántartásba vételük folyamán általános tájékoztatót kapnak az álláslehetőségekről, képzési lehetőségekről, szolgáltatásainkról. Az első interjús beszélgetésen felhívjuk a figyelmüket, hogy ingyenes orvosi ellátásuk a diákigazolványuk érvényességét követő 45 napon lejár. A feltárt elhelyezkedési nehézségek megismerését követően az ügyintézők javaslatot tudnak tenni a fiataloknak a foglalkoztatási programok, illetve támogatások igénybe vételéről (képzési lehetőségek, támogatott elhelyezkedések, nyújtható szolgáltatások).

Az Ifjúsági Garancia Rendszer keretén belül lehetőségünk van a fiatalok képzési támogatására, így a képzési költség és vizsgadíj 100 százalékát megtérítjük. A tanfolyam teljes időtartamára keresetpótló juttatást, helyi, helyközi utazási költséget biztosítunk. Különböző bérjellegű támogatásokkal igyekszünk segíteni a fiatalok elsődleges munkaerőpiacra való elhelyezkedését. Lakhatási támogatásunk a lakóhelyüktől legalább 60 kilométerre munkát vállaló álláskeresőket érintheti. Vállalkozóvá válási támogatásunk legfeljebb hat hónap időtartamra nyújtható, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedően.

Állásajánlataink, képzéseink heti rendszerességgel megjelennek a helyi médiában, az önkormányzatok hirdető felületein, valamint azokat megküldjük az e-mail címmel rendelkező ügyfeleink számára. Munkaerőpiaci programjainkról, az aktualitásokról hírlevél formájában rendszeresen tájékoztatjuk munkáltatóinkat is. A 25 év alatti álláskeresők részére folyamatosan csoportos tájékoztatókat szervezünk, ahol ismertetjük a munkaerőpiaci programot, az elhelyezkedési esélyeket növelő ingyenes képzési lehetőségeket, elhelyezkedést elősegítő bérjellegű támogatásokat és az aktuális álláslehetőségeket. Az eredményes együttműködés, a megfelelő szolgáltatás kiválasztása érdekében mentorunk segítségével felmérjük érdeklődésüket, jövőbeli terveiket is.