Háziorvosi munkaértekezletet tartottak Orosházán
2019. október 30. 15:00

Az Orosházi és Mezőkovácsházai járás területén dolgozó háziorvosok részére rendeztek munkaértekezletet az Orosházi Kórház közreműködésével és támogatásával.

Az értekezleten az egészségügyi alapellátókat érintő aktuális szakmai és a napi működést segítő szervezési és koordinációs jellegű kérdések kerültek terítékre.
Lustyikné dr. Papp Anikó járási hivatalvezető és dr. Duray Gergő főigazgató főorvos köszöntőjét követően dr. Ócsai Lajos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ nyugalmazott járványügyi főosztályvezetője tartott előadást a veszettségre gyanús sérülésekkel kapcsolatos témában. Dr. Duray Gergő és az Orosházi Kórház több osztályának vezetője a kórházzal való együttműködés aktuális kérdéseiről szólt. Az értekezleten szó esett a kórházban futó pályázatokról is.

Ezt követően a háziorvosokat érintő, az egészségügyi igazgatás területén zajló változásokról tartott tájékoztatót dr. Kovács Anita, a kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának jogásza. Az értekezleten az is elhangzott, hogy Békés megyébe már megérkezett az idei influenzaszezonra szükséges oltóanyag. Mintegy 49 ezer adag térítésmentesen igényelhető vakcina áll rendelkezésre. A szezon ideje alatt a megyében a Békés Megyei Kormányhivatal minden ötödik háziorvos bevonásával működteti az influenza figyelőszolgálatot és monitorozza a megbetegedések alakulását a lakosság körében.

Dr. Mucsi Gyula járási tisztifőorvos kifejtette: az influenza megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amelynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünket is megvédjük a megbetegedéstől. Fontos tudnivaló, hogy a védőoltást leginkább a szezon elején (október-november) érdemes beadatni, de a idény végéig (május) bármikor kérhető. Tévhit, hogy az influenza elleni oltóanyag higanyt tartalmaz. Az oltás következményeként a vakcinától nem alakulhat ki sem influenza-fertőzés, sem megbetegedés – nyomatékosította a járási tisztifőorvos.