Felkészülés az éles helyzetre
2017. február 10. 08:02

Felkészülés az éles helyzetre
Az illetékes védelmi szervek szimulációs gyakorlatozásán 2017. február 8-án az Orosházi Járási Helyi Védelmi Bizottság elnökeként Lustyikné dr. Papp Anikó, az Orosházi Járási Hivatal vezetője is részt vett. A 60 fő közreműködésével sikeresen megfelelt gyakorlaton a katasztrófa-felszámolási együttműködésen résztvevő szerveknek több feladatot kellett megoldaniuk egymással együttműködve.
A gyakorlat megtartására a közigazgatásilag Orosházához tartozó, azonban Orosházától 22 kilométerre fekvő, Nagyszénás és Kondoros között található Kiscsákó településen került sor. A nap folyamán életszerű feladatokon keresztül mutatták be a mentési folyamatokat a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat, a Dél-Békés mentőcsoport, a honvédség, a közútkezelő és az áramszolgáltató emberei.
 
 
A feltételezett helyzet szerint az intenzív havazás és szélvihar miatt Kiscsákó megközelíthetetlenné vált, amelyet nehezített egy kidőlt fa okozta villamoshálózat megrongálódás.
 
 
A felderítésben a Körös Mentőcsoport drónos felderítője, még a helyszínre jutásban a Magyar Közút Nzrt. Unimog hómaró járműve kapott nagy szerepet. Az akadályt képező villanyoszlopot az orosházi hivatásos tűzoltóparancsnokság egységei számolták fel utat nyitva a mentőszolgálat egységeinek, hogy egy dializált állampolgár egészségügyi ellátását el tudják végezni.
 
 
A Magyar Hovédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred PTSZ lánctalpas nehéztechnikájával a tanyákon élő személyek mentését kellett megoldani, amely személyeket a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégium diákstatisztái játszották el.
 
 
Nagy feladat hárult a helyszínen az irányító törzsre, amely a résztvevő szervek és szervezetek közötti kommunikációt bonyolította le.