Értékteremtő közfoglalkoztatás településeinken
2015. június 01. 13:09

Értékteremtő közfoglalkoztatás településeinken
Az Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának munkatársai 2015. május 28-án Csanádapácán, majd Pusztaföldváron a járási közfoglalkoztatási startmunka programjait ellenőrizték.
Csanádapácán többek között a helyi sajátosságra épülő közfoglalkoztatási programot, belterületi közutak karbantartását és a mezőgazdasági programelemet ellenőrizték, amelyekben jelenleg 84 fő dolgozik. A programok keretén belül 10 hektáron napraforgót, mellette vöröshagymát, fokhagymát, tököt, spenótot, karalábét termesztenek. A közfoglalkoztatás keretén belül nem csak a mezőgazdaságban tevékenykednek, hanem kétféle járdalapot is készítenek, amelyeket arra használnak fel, hogy a rossz töredezett járdákat javítsák. Továbbá a község több útján padkázást is végeznek a közfoglalkoztatottak.

Csanádapácához hasonlóan Pusztaföldváron is az önkormányzat udvarában állattartás folyik. Pusztaföldváron a betonoszlop gyártásán túl egy új sertésól építése is folyamatban van. A jelenleg ellenőrzött 5 programban 76 fő dolgozik és végez értékteremtő munkát a településen.


A Rákóczi úton kerékpárutat és járdát készítenek, ami lehetővé teszi majd, hogy a gyermekek biztonságosan megközelíthessék az iskolát.

A mezőgazdasági programelem keretén belül fóliasátorban uborkát, paprikát szabadföldön paradicsomot, karalábét, káposztát, hagymát termesztenek. A nagyobb és szebb termés elérése érdekében új kazánházat is építettek a fóliasátrakhoz. A helyi sajátosságra épülő közfoglalkoztatási programelemben 4 db faház építése folyik, amely a már korábbi közfoglalkoztatási programokban leburkolásra került piactérre fog kerülni.Mindkét településen a termesztett zöldségeket a helyi konyhában használják fel közétkeztetésre. A megmaradt zöldségeket a szociálisan rászorulók között szétosztják vagy a piacon értékesítik.