Együttműködés a helyi középiskolákkal
2017. február 15. 14:23

Együttműködés a helyi középiskolákkal
Informális együttműködés indult el a helyi középiskolák fiataljai felé az Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának kezdeményezésére. Az együttműködés keretében a foglalkoztatási osztály munkatársa a munkaerő-piaci kereslet- és kínálat egyensúlyának megteremtése érdekében az iskolák végzős diákjait látogatja meg azzal a céllal, hogy egyrészt bemutassa, népszerűsítse az osztály szolgáltatásait, másrészt kommunikációt indítson el az intézmények és a hivatal között.
Az állást kínálóknak az a céljuk, hogy megfelelő, szakképzett munkaerőt tudjanak foglalkoztatni, az álláskeresők pedig a megfelelő álláslehetőség után kutatnak. A Foglalkoztatási Osztály az a pont, ahol e kettő szál összefut, hiszen a térség munkaadói munkaerőigényüket itt jelentik be, és a szabad munkaerő is itt jelenik meg.
 
Az együttműködés első lépéseként a Foglalkoztatási Osztály állásügynöke a Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Pénzügyi- és számviteli ügyintéző szakának végzős tanulóit látogatta meg és tartott előadást a lehetőségekről, amelyet mind a tanárok, mind a diákok szívesen fogadtak, segítve a diákok orientációját, az elhelyezkedési vagy képzési lehetőségek irányába. Ez a fiatalok szüleinek is egyfajta segítség a döntéshozatalban, hogy merre-hova is tovább, hiszen mindenkinek kell, legyen az életében egy célja, amit szeretne elérni. Viszont nem mindenki tudja eldöntetni, mit is szeretne: dolgozni vagy pedig tanulni. A Foglalkoztatási Osztály e kettőben tud segíteni: a tanulni vágyóknak számos képzési lehetőséget nyújt, a dolgozni akaróknak pedig álláslehetőségeket, sőt az ehhez vezető úton is támogatja az ügyfeleit önéletrajz, motivációs levél írásában, interjúra való felkészülésben, beilleszkedési tanácsokban. Mindehhez szakképzett, tapasztalt kollégák állnak a rendelkezésre.
 
A továbbiakban is kiemelt figyelmet fordítanak ezen kapcsolatok ápolására, fenntartására, hiszen a fiataloké a jövő.