Cél és jövő
2018. április 19. 14:39

Cél és jövő

Folytatódik a helyi középfokú oktatási intézmények és a Foglalkoztatási Osztály együttműködése.

A Foglalkoztatási Osztály kezdeményezésére az idei évben is folytatódik az információnyújtás a helyi középiskolák fiataljai felé. A kezdeményezés keretében a Foglalkoztatási Osztály munkatársai meglátogatják az iskolák végzős diákjait azzal a céllal, hogy egyrészt bemutassák, népszerűsítsék az Osztály szolgáltatásait, másrészt elindítsanak egyfajta kommunikációt az intézmények és a hivatal között, a munkaerő-piaci kereslet- és kínálat egyensúlyának megteremtése érdekében.

Az idei évben is az Orosházi Járáshoz tartozó középiskolákban jártak. Elsőként a Foglalkoztatási Osztály állásügynöke és az Ifjúsági Garanciarendszer GINOP-5.2.1-14 munkatársa a Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskolájának informatika, közgazdaságtan, sport és általános szakos, érettségire készülő tanulóit látogatta meg és tartott előadást a lehetőségekről, amelyet mind a tanárok, mind a diákok szívesen fogadtak.
A második állomás a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos tagintézménye volt, ahol a következő szakmacsoportok végzős tanulói kaphattak betekintést az említett szolgáltatásokba: rendészet, egészségügy, ügyvitel, gépészet.
A „Road-show” utolsó helyszínén, a Tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Gimnáziumban az érettségire készülő diákok szintén nagy érdeklődést mutattak a program iránt.
 
Az előadók kiemelt figyelmet fordítottak az Ifjúsági Garanciarendszer által nyújtott támogatási lehetőségekre, amelyek célja, hogy a foglalkoztatási szerv a 25 év alatti sem nem tanuló, sem nem dolgozó fiatalok számára 4 hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget ajánljon fel az elhelyezkedésre vagy tanulásra, azaz a nem foglalkoztatott fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, illetve hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához. A rendszer keretében képzési támogatásban, bérköltség támogatásban, foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatásban, munkába járáshoz kapcsolódó útiköltség-támogatásban vagy lakhatási támogatásban részesülhetnek a program alanyai, illetve az őket foglalkoztató munkáltatók, de akár a vállalkozóvá válásukat is támogatják.
A jövőben is folytatódik a program-sorozat, amelynek célja, hogy ezek az információk a járásban élő szinte minden végzős diákhoz eljussanak, bízva abban, hogy ezáltal is sikerül orientálni a fiatalokat a céljaikat illetően. Ezentúl is kiemelt figyelmet kell fordítani ezen kapcsolatok ápolására, fenntartására, hiszen a fiataloké a JÖVŐ!